Екскметът Пламен Соколов: Колко пари си докарват с извънреден труд управителят на общинската болница Димитър Недин и заместникът му д-р Й. Никулчин?

Пламен Соколов (на микрофона) упрекна шефовете на болницата, че се възползват от служебното си положение, за да получават много пари за дежурства.

Никулчин втрещи залата: Няма да ви давам обяснения

Кметът Методи Чимев събира екипа на лечебното заведение

„Управителят на общинската болница д-р Димитър Недин има по 170 часа дежурства, записани като извънреден труд. Колко пари е получил от болницата извън трудовото си възнаграждение? Това не е ли нова схема, по силата на която се източва общинската болница?”, попита екскметът на Дупница д-р Пламен Соколов по време на заседание на Общинския съвет.

Скандалните факти лъснаха по време на точката от дневния ред, с която беше огласено, че досегашният управител Недин и конкурентката му за поста Даниела Ильова отново не прескочиха бариерата. Затова по закон договорът на Недин беше удължен с анекс за още 90 дни. На следващото заседание общински съветници ще гласуват насрочването на нов конкурс за управител. Димитър Недин не си направи труда да дойде на сесията. Там беше неговият заместник Йордан Никулчин в качеството си на общински съветник.

Това са открили членовете на Икономическата комисия към ОбС, сред които е Соколов и д-р Матей Попниколов.

В дебата изскочи името и на общинския съветник, който е заместник-управител на лечебното заведение, д-р Йордан Никулчин.

Соколов и Попниколов директно удариха с въпроса: „Колко извънреден труд има Никулчин, колко пари е получил и за колко дежурства?”

Д-р Никулчин обяви: “Получаваме пари за “извънреден” труд и дежурства в спешния кабинет, но няма да ви давам обяснения!”

Изявлението на Никулчин предизвика вълна от възмущение дори в редиците на ГЕРБ, д-р Матей Попниколов и негови колеги се разграничиха от действията на колегата си.

„Недин и Никулчин си докарват по над 1000 лв. на месец към заплатите, като полагат по над 100 часа “извънреден” труд в отделението по хирургия и си пишат дежурства по 60 лв. в спешния кабинет при всяка удобна възможност”, коментираха съветници от Икономическата комисия.

„С тия стратегии не ставате за управители”, включи се общинският съветник Йордан Йорданов.

Персоналът на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Дупница да бъде поканен на среща с местния парламент и кмета Методи Чимев, на която управляващите да разяснят, че нямат намерения да закриват общинската болница. Това предложи по време на заседанието на общинските съветници в петък председателят Емил Гущеров. При обсъждането на докладната записка за прекратяване на процедурата за провеждане на конкурс за избор на управител на лечебното заведение ОбС шефът обясни, че при него е внесена подписка на работещите в болницата в подкрепа на сегашния вр.и.д. управител доц. Димитър Недин.

„Хората, които внесоха декларацията, са объркани. Казва им се, че ние искаме да закрием общинската болница и те работят под стрес. Всеки един от нас тук, в залата, е точно на противното мнение, че трябва да направим всичко възможно, за да я запазим. За да чуят позицията, поканих на среща с общинските съветници и кмета всички от персонала на болницата – от А до Я. Предлагам срещата да е преди следващото заседание”, обясни Гущеров.

Емил Гущеров чете пасажи от управленската програма на Недин, като наблегна не само на несъстоятелните изречение в нея, но и на правописните грешки.

Медици коментират, че лекарите в общинската болница отказват да дават дежурства в неотложния кабинет, тъй като получават по 50-60 лева, докато в частните си кабинети ще вземат в пъти повече за същия период. „Неотложното звено носи немалка сума на общинската болница и подпомага сериозно финансирането й в борбата за оцеляване. Особено в почивните дни кабинетът е най-посещаван от деца, за което не се заплаща. Закриването на неотложното звено на практика означава закриване на болницата”, коментират запознати с проблема.

Таксата за битови отпадъци в община Дупница няма да бъде променяна, стана ясно на заседанието. Уверението даде кметът Методи Чимев в отговор на питане на съветниците от „Народен съюз“ относно мерките на общината спрямо сметището над жк „Бистрица”.
Докога сметището ще замърсява въздуха над Дупница и в частност жк „Бистрица”, попита д-р Лорета Николова. Съветничката настоя и за информация относно сроковете за закриване и рекултивиране на сметището. Попита също дали общината разполага със средства за тази дейност, има ли отговори какво ще се случва след закриване на сметището?
Градоначалникът обясни, че сметището, което е нерегламентирано, работи от 45 години и отдавна е с изчерпан капацитет. Посочи, че последния месец са провели редица срещи с министър и заместник-министър на околната среда по тази тема, като в тези срещи участват всички кметове от сдружение „Рила еко“. Сметището трябва да спре да функционира в края на тази година.
Срокът за рекултивация е 3 месеца от началото на 2018 година, като за целта ще бъде подготвен и входиран проект, а средства ще се търсят от ПУДООС.
„Дейностите няма да се извършват със собствен ресурс“, заяви Чимев. Все още не е ясна точната сума.

Стана ясно още, че от 7 писма, изпратени до общини в Западна България, които биха могли да поемат отпадъка на Дупница, на 6 има отрицателни отговори. Само от една от общините има предложение, но с твърде висока цена от 200 лв. на тон депониран отпадък. Кметът бе категоричен, че община Дупница има вариант и се очаква потвърдително писмо.
„Разходите по обработване и транспортиране до такова депо няма да надхвърлят сумата, която община Дупница събира за отпадъци, а това означава, че няма да се налага увеличаване на такса смет“, обясни градоначалникът.

С пълно мнозинство общинските съветници гласуваха да бъдат отпуснати по 1500 лева за “ин витро” на 12 двойки от общината с репродуктивни проблеми. Общата сума, залегнала в бюджета в началото на годината, бе 15 000 лева и се налагаше да бъдат осигурени още 3000 лв.

С друго решение ОбС даде съгласие община Дупница да кандидатства с второ проектно предложение по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж”. Както писахме, проектът предвижда изграждане на ново преходно жилище за деца от 15 до 18 години, което ще разшири дейността на съществуващата и функционираща социална услуга в Центъра за настаняване от семеен тип и превръщането му в Дневен център за деца с увреждания и техните семейства.

Решено бе също да бъде прекратена процедурата за конкурс за избор на управител на общинската фирма “Дупница Транс” ЕООД. Както писахме, след провелия се конкурс дружеството остана без шеф, тъй като имаше само един кандидат, който не успя да стигне до последния етап на процедурата.