Пучдемон можел да поиска убежище в Белгия

Сваленият от власт каталунски лидер Карлес Пучдемон може да бъде преследван по съдебен път в Испания.

 

Повече от милион участват в похода в Барселона за единство на Испания, демонстранти скандират „Пучдемон в затвора“

 

 

Отстраненият премиер Карлес Пучдемон може да поиска убежище в Белгия, а по молбата му думата ще има белгийски съд.

Това съобщи белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен. Той уточни, че ако Пучдемон поиска и получи закрила, белгийското право ще го защитава от екстрадиция.

Франкен изрази съмнение, че бившият каталунски премиер ще получи справедлив процес в Испания. Държавният секретар допълни, че засега няма постъпила молба от Пучдемон.

Местни медии отбелязват, че в последните дни каталунският водач е намекнал, че може да потърси подобен род защита, както и че изборът му би бил Белгия.

Настоящото белгийско правителство бе излъчено с мандата на фламандските националисти, които също в дългосрочен план обмислят пълно отделяне на област Фландрия или поне преминаването към конфедерална държава.

По-рано този месец министерството на външните работи на Испания привика белгийския посланик в Мадрид, за да протестира срещу коментар на белгийския премиер Шарл Мишел за полицейското насилие, съпътствало референдума за Каталуния.

Белгийското правителство тогава бе предупредено за възможността “двустранните отношения сериозно да пострадат”.

Междувременно говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго заяви, че Мадрид ще приветства участие на отстранения каталунски премиер Карлес Пучдемон на предсрочните регионални избори, които централните власти насрочиха за 21.12.

Каталунското ръководство не признава решението на Мадрид да отстрани от длъжност премиера на автономията Карлес Пучдемон и да разпусне парламента й. Това заяви регионалният премиер Ориол Жункерас, също отстранен от длъжност, в статия за барселонския вестник “Пунт авуи”, цитиран от ТАСС. Той посочва, че Барселона смята решенията на Мадрид за противоречащи на принципите на демокрацията и отказва да ги изпълнява.

“Не можем да признаем нито държавния преврат срещу Каталуния, нито антидемократичните решения, които взема Народната партия по указания от Мадрид”, каза политикът.

Подкрепящите независимостта каталунски партии биха загубили парламентарното си мнозинство, но регионалните избори през декември ще са силно оспорвани, сочи публикувано вчера социологическо проучване. Според изследването блокът за независимостта ще спечели 42,5 процента, а блокът против независимостта 43,4 процента.

Проучването е проведено сред около 1000 души от компанията “Сигма дос” и публикувано във вестник “Мундо”.

Междувременно близо 1,1 милиона души участват в поход в Барселона срещу отделянето на Каталуния от Испания, съобщи говорител на организацията Каталунско гражданско общество, цитиран от ДПА. Според барселонската полиция участниците в демонстрацията са 300 000, информира „Франс прес”.

Демонстрантите, мнозина носещи испанското и каталунското знаме, се събраха в центъра на Барселона с призив за единство на Испания, предаде „Асошиейтед прес”.

Атмосферата бе празнична, като мнозина приветстваха политици и представители на централните власти, присъединили се към шествието.

Лидери на партии, защитаващи испанското единство сред управляващите консерватори, либерали и социалисти, се обединиха под мотото „Ние сме Каталуния. Здрав разум за съвместно съществуване“, отбелязва ДПА.

Някои от демонстрантите скандират „Пучдемон в затвора“.

Испанското правителство отстрани от длъжност каталунския премиер Карлес Пучдемон и министрите му след обявяването на независимостта на Каталуния в петък. Испанският премиер Мариано Рахой също така разпусна регионалния парламент и обяви избори в областта на 21 декември.

„Сега да, ще гласуваме“, скандират участниците в днешната демонстрация, избухвайки в аплодисменти всеки път, когато хеликоптер на националната полиция прелети над тълпата.

Според организаторите целта на марша е да защити испанското единство и да отхвърли „безпрецедентната атака в историята на демокрацията“.

Вчерашната акция на каталунци срещу отделянето от Испания е втората за месец. Преди три седмици друга проява събра 350 000 участници според оценки на полицията.