22 села в Самоковско са без канализация, съветникът В. Зашкев: Имотите се обезценяват тотално, купувачите бягат, младите няма как да се върнат…

Кметът Георгиев: Нито съм министър по европейските проекти, нито съм ВиК шеф

Колко са населените места без канализация в Самоковско, „бомбардира” съветникът Васил Зашкев с въпроса кмета Владимир Георгиев на ОбС сесия в Самоков. Съветникът настоя публично да бъде оповестена информацията в края на 2017 г. кои села нямат канализация и колко процента от населението на общината живее в тези населени места?

Васил Зашкев

Кметът Георгиев даде следния отговор: „Моят отговор ще бъде ясен и кратък. В 22 населени места в общината няма канализация, и по-точно само в две от селата има. Това са селата Драгушиново и Доспей, всички останали села нямат. На територията на тези села са 22% от населението”…

„22% са повече от 1/5 от населението на общината. Ще споделя на какво ставам свидетел многократно. Последният случай беше, когато един мой познат дойде да купи къща в с. Рельово и в момента, в които разбра, че няма канализация, избяга и се отказа. Това обезценява тотално имотите  на хората по селата. Няма инфраструктури по селата, как младите хора да се върнат по  селата? Умишлено не ви питам и за проблемите с водата. Знам, че на много от нашите села цяло лято хората  имаха проблеми и с водата. Ще си позволя да кажа, че преди година и половина ние гласувахме да станем част от тази прословута водна асоциация,  сложихме кръст на труда  на видни самоковци, които в продължение на години се опитваха да работят за нещо много ценно, а именно – водата. Това са видни наши съграждани, вече покойни като Иван Пешин, Михаил Янков, а те бяха пример как една кауза може да бъде надпартийна. С лека ръка сложихме кръст на това, каква е ползата на тази водна асоциация” – попита Зашкев.

„Въпреки че не съм директор на ВиК, нито на асоциацията, аз съм точен и ясен и не съм лаконичен, а това е самата действителност. Не е хубаво да говорите само популистки, а предлагайте решения и как ги виждате нещата. А това, че няма канализации в селата, е повсеместен проблем на цялата държава. В предишния програмен период имаше възможност да се кандидатства за канализационни съоръжения. Не съм министър- председател, нито министър на европейските проекти, за да ви отговоря, че към настоящия момент в България не може да се изграждат канализационни съоръжения там, където няма пречиствателни станции. За асоциацията не мисля, че ние сме сложили кръст, защото като цяло мога да кажа, че само в две области не са направени такива единни асоциации, които нямат да могат да кандидатстват по европроекти. Това беше една от предпоставките да може да се кандидатства по тези водни цикли и проекти. Кога ще стане, никой не знае” – заяви Георгиев.