Бившият главен счетоводител на ФК „Марек” Василка Попова заведе 10 дупничани на екскурзия в Скандинавия, влязоха в залата за връчване на нобеловите награди в Стокхолм

 

Ще запомним пътешествието с разглеждането на Златната зала с мозайките от 18 милиона елемента, позлатени с 10 кг злато,  разкри Попова

 

Бившият главен счетоводител на ФК „Марек” Василка Попова потопи в магията на Скандинавия 10 дупничани.

Нашенци ахнаха пред природните дадености на Швеция, Норвегия, Финландия, Дания и Исландия и видяха как скандинавците действително се радват на изключително висок жизнен стандарт. Стокхолм им взе ума. Изумително красив град, разположен на 14 острова, свързани помежду си с 57 моста, шведската столица с право е гордостта на Скандинавия.

На централния остров Stadsholmen се намира Гамла Стан – средновековният Стар град. Разходихме се в лабиринта от улички и почувствахме очарованието на старата архитектура. Главното здание е Кралският дворец, една от най-големите кралски резиденции в Европа със своите седем етажа и 600 стаи.

Настоящият крал е Карл ХVI Густав. С автобуса преминахме по най-красивата улица, крайбрежната Strandvаgen, истински шедьовър от края на 19-и век. Посетихме Кметството с местния екскурзовод. Това е най-известната сграда на Стокхолм, чиято световна слава се дължи на церемонията по връчването на нобеловите награди, които от 1902 година се провеждат именно тук. Ще запомним този ден с разглеждането на Синята зала, където се провежда приемът след връчването, и Златната зала с мозайките от 18 милиона елемента, позлатени с 10 кг злато”- разкри Василка Попова.

В Стокхолм групата се шашна пред вида на кораба музей „Васа”, построен около един от най-обсъжданите морски съдове на всички времена, поради удивителната история на зрелищното си спускане на вода на 10 август 1628 година. Пред очите на многочислената тълпа флагманът, гордост на шведската корона, с две оръдейни палуби и цвета на шведското морско воинство на борда си, изминава по-малко от една миля и потъва! 16 хектара дъбови гори са били изсечени за построяването му, но ненапразно – през 1961 година, когато е изваден, се оказва, че дървото е непокътнато. Металните елементи са повредени и ръждясали, но корпусът сияе с цялото великолепие на богатата си украса. След като 333 години смущава от дъното корабите и моряците, плаващи над него, той се превръща в радост и атракция за малки и големи – най-посещавания музей в Стокхолм!
А „Скансен” – първият в света етнографски музей на открито, пресъздава картина на шведския бит от началото на 20-и век. Там дупничани видяха над 150 домове от различни части на страната, където ги посрещнаха жени и мъже в национални носии, заети в традиционии за районите дейности.