Проверяват масово МПС, велосипеди и каруци в Пернишко, Слави Лазов: Глобата е 150 лв., ако се движите с неизправни светлини през нощта

Момент от пресконференцията във връзка с акция „Зима”, в която участваха Слави Лазов, Наташа Минева, Мартин Велков и Величка Ветева

Засилени проверки на моторни превозни средства, велосипеди и каруци ще се провеждат през ноември като част от тазгодишната акция “Зима 2017” за пътна безопасност при зимни условия, която ще се проведе от 1 до 30 ноември. Това стана ясно след проведената вчера пресконференция, в която участваха Слави Лазов – началник на Пътна полиция в града, Наташа Минева – директор на БЧК Перник, Мартин Велков – председател на СБА за региона, и Величка Ветева – отговорник за превенцията в Пътна полиция.

Акцията ще протече в три етака – първо ще се проверяват велосипедисти и каруци, след това пешеходците и водачите ще се проверяват за толерантност на пътя, а през последните десет дни проверките ще са засилени за безопасно шофиране през зимата – поясни Слави Лазов. Той допълни, че и тази година ще се наблегне особено на превенцията, за което ще се разчита и на средствата за масова информация. Има намаление на пътнотранспортните произшествия за 2017 г. в сравнение със същия период на миналата.

Това, което трябва да знаят шофьорите, е, че тази година ще се налагат санкции за всяко нарушение, при определени от тях колата временно ще се спира от движение. Ако светлините ви не са изправни и сте хванати в нарушение през деня – санкцията е 20 лева, тя обаче става 150 лева, ако се движите с неизправни светлини през нощта. Неизправните чистачки може да ви костват 150 лева глоба. Зимните гуми трябва да отговарят на определени изисквания. Глобата за износени гуми е 30 лева.

Очаква се проверките от 1 до 10 ноември да обхванат велосипеди и превозни средства, задвижвани от животинска тяга. През втората половина на месеца ще бъдат проверявани предимно моторни превозни средства, като се следи за тяхната техническа изправност. От Главна дирекция „Национална полиция“ припомнят, че водачите на МПС са задължени от 15 ноември до 1 март да използват зимни гуми или гуми с поне 4 мм дълбочина на протектора. От СБА още обявиха, че техните сервизи ще предлагат безплатна проверка за техническото състояние на автомобила.

 

Поставят специални съоръжения срещу снегонавяванията по пътя от Перник през Мещица до Брезник, Наташа Минева от БЧК: Не ползвайте автомобилите при усложнена обстановка

Главен инспектор Слави Лазов: Снегонавяванията са проблем в областта през зимата

Въпреки готовността като цяло на техника и хора за задаващия се зимен сезон, пътният участък в отсечката Перник – Мещица – Брезник е напълно възможно и тази година през студените месеци да остане проблемен заради снегонавяванията, стана ясно на вчерашната специална пресконференция в ОД на МВР във връзка с традиционата акция „Зима”. Затова по петкилометровата отсечка ще бъдат поставени специални съоръжения срещу снегонавяванията. Това според пътните полицаи е и най-тежката за поддръжка отсечка в ледените месеци, когато снегът създава проблеми и за почистващата техника, и за автомобилите. Няма зима, в която пътят да не е затварян по няколко пъти заради наветите преспи. Подобни проблеми и на входа на Радомир, при селата Николаево и Копаница, в района на брезнишкото село Режанци, заяви главен инспектор Слави Лазов, шеф на пернишката Пътна полиция. Снегонавяванията са проблемът в област Перник през зимния сезон. При нормален снеговалеж снегопочистващата техника се справя добре с поддръжката на пътищата в региона, допълни още Лазов.

Директорът на регионалната структура на БЧК Наташа Минева посъветва жителите на областта да не използват автомобилите си при неблагоприятни метеорологични условия през зимния сезон, въпреки че структурите и доброволците на БЧК в общините в Пернишко са подготвени да съдействат на бедстващи хора. Изграден е специален екип, който е оборудван за работа в зимни условия. Специално в Брезнишко и Трънско общинските организации на БЧК взимат пряко участие в разпространяването на важна информация до водачи на моторни превозни средства и пешеходци.