Туроператорът от Дупница Малинка Илиева залепна за каручка с грозде насред Одрин, съпругът й Илиян се подкрепи с тава джигер

Малинка Илиева

 

30 дупничани щурмуваха пазара, купуваха на кило сапуни и прахове за пране за жълти стотинки

Туроператорите Илиян и Малинка Илиеви от Дупница заведоха над 30 дупничани на шопинг тур из Одрин. Маршрутът на бойната група лично начерта дъщеря им Екатерина, която е шеф на фирмата.

Илия Илиев

Наред с пазаруването дупничани се отдадоха и на гастрономически удоволствия. Те не пропуснаха хита в менюто – традиционен пържен тава джигер (пържен дроб по одрински). Пръв, като виден познавач, месния деликатес опита Илиян Илиев.

А изкушенията бяха на всяка крачка. Нямаше как да се подминат сергиите и магазинчетата с купища локум, баклава и всякакви захарни изкушения. Будки с бюреци пък примамваха любителите на тестените изделия, а пред кюфтеджийниците се виеха опашки за пилешки, овчи или телешки кюфтета, които винаги бяха гарнирани с по 3 – 4 вида салати.

Дупничани щурмуваха пазара в стратегическия ден – по време на съботните намаления, и се възползваха максимално от изгодните предложения. Малинка Илиева залепна за каручка със страхотно седефено грозде. После се прехласна по каруца, накичена с всякакви видове маруля. Сергиите с маслини се бяха ширнали като океан.

Групата не подмина и складовете за козметика и перилни препарати и донесе в Дупница купища шампоани и прахове за пране за жълти стотинки. Сапуните по сергиите бяха особено интересни и хващаха окото на всеки. Освен с аромат те съблазняваха и с вида си на плодове от рая.

Нашенци пазаруваха с турски лири, но се оказа, че в Одрин вървят и български левове. Българският лев се котираше горе-долу колкото лирата. В добавка на това търговците приласкаваха купувачите на български с изгодни оферти и сърдечното „комшу, комшу”.

Амбулантните търговци пък не се свеняха да дърпат туристите, предлагайки им традиционния сувенир синьо око. В асортимента им бяха и всякакви декоративни метли с огледала и цветя.

След като напълниха стомасите и торбите си, нашенци се отбиха за молитва и двете български църкви „Св. Георги” от 1880 година и „Св.св. Константин и Елена” от 1869 година. Те не пропуснаха да влязат и в популярната Селимие джамия, кръстена на султан Селим. Културната програма допълниха множеството музеи.