Кметът Георги Икономов се срещна с бореца срещу италианската мафия прокурор Никола Гратери: В Банско раздаваме безплатни тестове срещу наркотиците, искаме да прилагаме еврометоди

Кметът Георги Икономов разговаря за борбата с престъпнноста с емблематичния италиански прокурор Никола Гратери, прочул се с борбата си срещу италианската мафия и организирана престъпност. „От години община Банско работи отлично с Общинския съвет по наркотични вещества – Благоевград по отношение на превенцията на зависимости сред подрастващите. Правили сме кампании, предоставяли сме дори безплатни тестове за наркотици. Затова ще ни бъде интересно да разберем и приложим най-добрите европейски практики по превенция на зависимостите”, коментира градоначалникът на планинския курорт. Той запозна с гостите с политиката на общината по превенция на зависимостите и провежданите през годините кампании за информиране на подрастващите за рисковете, които ги чакат на улицата.
Гратери бе част от официална делагация, в която бяха още шведът Ерик Леон Марк – генерален секретар на Организацията на европейските градове срещу наркотиците, преподавателят в ЮЗУ „Неофит Рилски” – доц. Марияна Шехова-Канелова, д-р Любенова и Магдалена Рахова – инициатори на събитието и работещи към Общинския съвет по наркотични вещества – гр. Благоевград.
Посещението им е във връзка с провеждания от община Благоевград и Общинския съвет по наркотични вещества към областната община конкурс в памет на съдия Джовани Фалконе. Всяка година журито в конкурса определя номинации в сферата на борбата с разпространението на наркотици. Тази година Никола Гратери е международният призьор, определен от журито, а от българска страна отличие за работата си в тази сфера получи съдия Галя Георгиева.