Учителките Нели Василиева и Силва Крумова са новите будители на Дупница, приз взе и журналистката Маргарита Петрова

Нели Василиева получи наградата си от зам.-кмета Крум Милев

 

Зам.-кметът Крум Милев и ОбС шефът Емил Гущеров връчиха наградите на официална церемония

 

Нели Василиева, Силва Крумова и Маргарита Петрова са новите будители на Дупница. Педагожките Василиева и Крумова получават приза „Будител на годината 2017” за принос в областта на културата, а Петрова – за принос в областта на журналистиката.

Маргарита Петрова

Нели Василиева е учителка от 35 г. Завършила е начална педагогика в Дупница и Благоевград и музика – в СУ „Св. Климент Охридски”. Притежава удостоверение за втора педагогическа квалификационна степен по музика. От 2003 г. е зам.-директор „Учебна дейност” в СУ „Св. Паисий Хилендарски” в града. Има публикации в университетското издателство „Св. Климент Охридски”. Участва в авторски колектив за създаване на учебник по музика за първи клас и книга за учителя. Организира всички концерти и тържества на училището чрез лично творчество, стихове и сценарии. Участва в различни културни изяви на местно и национално ниво с Вокална група „По-по-най”, чийто ръководител е. За дългогодишна високопрофесионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование е удостоена с почетно отличие „Неофит Рилски” от Министерството на образованието и науката.

Група „По-по-най”

Силва Крумова е магистър по начална училищна педагогика от ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград. Има квалификация „учител по музика”. Главен учител е в ОУ „Евлоги Георгиев” в града. 25 г. организира всички тържества в учебното заведение, свързани с различни събития. Ръководи вокална група. Всяка година заедно със своите възпитаници гостува с програма на пролетни и зимни празници в повечето детски градини в Дупница.

От 1998 г. подготвя и представя ежегодните благотворителни концерти на училището с участието на над 220 ученици. Награждавана е с плакет и грамота за участие с доклад в международна конференция, организирана от Танцова школа „Терпсихора”. За активна организаторска дейност и участие в четвъртото издание на фестивал за православни и църковни песнопения и духовни песни в храма „Св. Параскева” й е връчен диплом. За специално участие в журито на конкурса „С песен за България” е получила благодарствен адрес и грамота от „Сдружение „Партньори Дупница”. По повод Деня на славянската писменост и култура – 24 май, през 2009 г. е наградена със среща с президента на страната в НДК. Нейни ученици печелят първо и второ място на националнито състезание по музика в Пловдив. Носител е и на наградата „Учител на годината 2016” в категория „Начално образование” в Дупница. Наградата на Силва Крумова получи нейният син Кирил Крумов.

Маргарита Петрова е бакалавър „Социални дейности” от Бургаския свободен университет. Първият й досег с медиите е в радио „Саня”. След това работи в радио „Астра +”, а в момента – в ТВ „Запад” и „Дарик радио”. Отразява всички сектори – от култура и образование до политика. През 2014 г. получава от КНСБ наградата „Журналист на годината” за обективно отразяване на събитията в образованието. 4 г. е водеща на предаването „Нюанси”, в което се среща с хора на изкуството и културата и разказва за красивите места в нашия край.

Наградите бяха връчени на отличените на официална церемония в зала “Околийската къща” от зам.-кмета с ресор „Култура” Крум Милев и председателя на Общинския съвет Емил Гущеров. В програмата със свои изпълнения участваха солистките във ВС „Арт поп” Ивайла Кръстева и Ванеса Чалева и група „По-по-най”.