Валери Симеонов ще бори шума и в ски курортите

 

Вицепремиерът сформира работна група за въпросите на туризма, без министъра на туризма

 

С приближаването на зимата вицепремиерът Валери Симеонов демонстрира, че не се е отказал от идеята си да бори шума не само по морето, но и в ски курортите. В четвъртък той говори пред журналисти преди първото заседание на нова работна група по въпросите на туризма, която ще пише законови промени за по-ефективни мерки срещу шумните заведения.

“Ще бъдат предложени промени в закона за шума, които да дадат възможност за по-широки мерки, които да имат резултат”, каза вицепремиерът.

Той обясни, че в сегашния Закон за туризма мерките са предупредителни, предвижда се и месец срок за обезшумяване. Работната група ще обсъжда и проблема с преместваемите обекти в курортите.

“Това е едно уродливо явление, което пречи на развиването на нормален туризъм”, отбеляза Симеонов.

В работната група, която е към неговия кабинет като зам. министър-председател, ще участват учени от сферата на туризма и представители на бизнеса. Любопитното е, че не се предвижда в новия орган да има представител на ресорното министерство на туризма, което Симеонов “надзирава” като вицепремиер. На първата среща не е била поканена и министър Николина Ангелкова. Но пък за сметка на това в групата е включена бившата служебна министърка на туризма Стела Балтова.

Според Симеонов няма особена разлика между проблемите на летния и зимния туризъм.

Ето защо и на първото заседание на работната група е взето решение с “категорично единодушие”, че от плажовете трябва да се махнат преместваемите обекти. Това съобщават от правителствената информационна служба.

Изключение се допуска само за тези постройки, които осигуряват задължителните плажни и спортно-развлекателни дейности.

Наскоро работодатели възразиха срещу предложени промени в Закона за туризма да се премахнат всички обекти по плажовете. В отговор ресорният министър Николина Ангелкова обяви, че в хода на обсъжданията е имало такова крайно предложение, което тя не подкрепя.

Участниците в срещата при Симеонов са били напълно единодушни и в нуждата от промяна на законодателството, така че предоставянето на концесиите на плажните ивици да се осъществява по общ ред с ясна регламентация в Закона за концесиите, а не по Закона за управление на черноморското крайбрежие. Плажните концесии се управляват от Министерството на туризма, след като бе създадено. Преди това с тях се занимаваше Министерството на регионалното развитие и благоустройството.