Зам.-кметът Христина Шопова награди италианския съдия Алфонсо Себела на конкурс „Сърце и слово срещу наркотиците”, голямата награда взе Валери Яков от Благоевград

 

Ръководителят на Регионален телевизионен център – Благоевград – Валери Яков получи голямата награда в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците за филма „1014 – последната година на Самуил“.

Заместник-кметът Христина Шопова и ирландският посланик Н.Пр. Майкъл Форбс наградиха на тържествена церемония отличени журналисти. Церемонията, която се състоя в зала „22 септември“, е в памет на ирландската журналистка Вероника Герин – една от най-видните личности, изправяла се срещу корупцията и разпространяването на наркотиците. От името на кмета д-р Атанас Камбитов зам.-кметът Шопова поздрави журналистите, които следват нейния пример.

Пред подвига на една велика жена като Герин всички думи са много малки, особено пред аудиторията, пред която стоя – представителите на медиите, журналисти, които сте избрали нелекия път. Нелекия път, защо? Защото да пишеш за грозната страна на живота, никак не е лесно. По-забавно е да пишеш за поредното пътуване на някоя ВИП звезда. Сигурна съм, че всеки един от Вас, който се е занимавал с тези проблеми, е получавал и заплахи, и нареждане да не излизат материали и затова Ви благодаря, че сте смели в днешно време, което е много трудно и Вие го знаете. Говорейки за тази жена, която почитаме днес, няма как само да запазим минута мълчание и да склоним глава, да се преклоним пред смелостта и искам да благодаря, че този конкурс се провежда за 10 година в Благоевград и подвигът на тази жена, е извън пределите на Ирландия, защото е достоен пример за цял свят. Всеки номиниран заслужава тази награда“, каза в приветствието си зам.-кметът Христина Шопова и благодари специално на д-р Теменужда Любенова и нейния екип, че вече 10 години отстояват, работят и надграждат конкурса в памет на Вероника Герин „Сърце и слово срещу наркотиците”.

Преди да бъдат отличени, представителите на национални и местни медии,  бяха поздравени и от ирландския посланик Н.Пр. Майкъл Форбс. „Щастлив съм, че днес съм тук! Първо искам да поздравя всеки един от Вас, които получавате награди днес, затова, че сте дали най- доброто, не сте избрали лесния път.  Вероника Герин, която бе убита преди 21 години, беше млада майка, която видя ужасната опасност за младите хора, от това безскрупулно атакуване точно на най- уязвимите млади хора от най – корумпираните нарко барони. Тя избра път, който да запълни празнината, създадена от управляващите, които не се справяха с проблема“, каза Майкъл Форбс.

Наградените журналисти бяха разделени в категории. В категория „Електронни медии“ бе отличен сайтът на ECAD (Европейски градове срещу наркотиците) за цялостна работа и борба срещу наркотиците. Наградата получи гл. секретар на ECAD и официален гост на събитието Ерик Лейонмарк. Плакет и грамота в категория „Печатни издания“ бяха присъдени на Алфонсо Себела – съдия от Неапол, Италия, за книгата му „Ловецът на мафиоти“ и „Заразената столица“, както и издателство ЕРА за издадените книги в борба срещу наркотиците. Голямата награда за документално кино получи ръководителят на Регионален телевизионен център – Благоевград – Валери Яков за филма „1014 Последната година на Самуил“. Извънредна награда за изразена гражданска и професионална позиция и подпомагане на журналистически разследвания, свързани с разпространението и употребата на наркотици получиха проф. д-р Асен Дудов, д-р Цветослава Гълъбова, проф. Коста Костов, Ивайло Златанов и д-р Десислава Панайотова.

На официалната церемония по награждаването присъстваха още зам.-кметовете на Благоевград инж. Емилия Тунева и Иво Николов, началникът на РУО – Благоевград, Ивайло Златанов, зам.-ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Георги Апостолов представители на духовенството, съдебната и изпълнителната власт, журналисти, граждани.

Специален поздрав към присъстващите гости отправи Ансамбъл „Пирин“. Малко преди самото началото на 10 церемония „Сърце и слово срещу наркотиците“, заместник-кметът на Благоевград Христина Шопова се срещна с Н.Пр. посланика на Ирландия Майкъл Форбс и  Главния секретар на ECAD Ерик Лейонмарк, с които начертаха бъдещи взаимодействия и събития с цел превенция разпространението и употребата на наркотиците, както и трафика на хора.