30 търговци от сринатите капанчета в кв. „Самоково”: 3 г. чакаме кметът Георгиев да построи обещания пазар, под чия шапка са „пожалените” павилиони и плащат ли наем?

Общината е променила инвестиционните си намерения, иска да продава мястото с изготвения проект, коментираха съветници

30 семейства, чиито капанчета в кв. ”Самоково” Зона „В” бяха сринати, 3-та година чакат обещания кооперативен пазар от кмета Владимир Георгиев.

„Преди три години самоковският градоначалник заяви, че ще даде нова визия на кв. “Самоково“, щял да изгради и кооперативен пазар. Това бе мотивът му да премахне много капанчета, в които развивахме дребен бизнес и си изкарвахме с честен труд хляба.

Владимир Георгиев

Тогава кметът ни обеща, че няма да ни остави и ще ни даде възможност да се настаним в бъдещия търговски обект. Къде е този пазар, дори имаше решение и на ОбС?, питат бивши собственици на капанчета. Пред екип на в. „Вяра” хората повдигнаха още наболели въпроси по темата:

„Наложи се да си премахнем капанчетата, наехме скъпи гаражи, едни кметът ги остави да съществуват, други – не. Имат ли договори, заплащат ли си наеми? Към настоящия момент от обещанията на кмета Георгиев няма и помен. Има ли го този проект, отреден ли е теренът, ще го има ли въобще, кога и какво трябва да предприема, Георгиев? Ние сме забравени от бога и всичко рефлектира върху семействата ни. Какъв е статутът на съществуващите капанчета? Включени ли са в идейния проект, или са под нечия шапка, каква е формулата едни да съществуват, а други не?“, споделят с огорчение самоковци. Репортер на „Вяра“ отиде на място и проведе разговор с наемателя на търговски обект Миташев. Той сподели, че си има договор, подновявали му го през шест месеца и си работи нормално.

„Мандатът на кмета Георгиев е преполовен, вероятно той ще поиска за трети път доверието на самоковци, така че не е оправдано да се дават празни обещания“, коментира Мария Евлогиева от Самоков. Преди месеци темата бе дискутирана от общински съветници. „Общината е изготвила идеен проект. Към днешна дата не е направено нищо, защото вероятно са променени инвестиционните намерения. Кметът Георгиев беше решил да продава мястото с проекта, но до дози момент нищо не се е случило. Има учредено право за строителство, теренът е общински и общината трябваше да го строи. Ако го купи някой частник, няма как да строи в общинско място и тогава някой кандидат трябва да го вземе на търг. Темата се коментира около приемането на бюджета и оттогава нищо не е мръднало. Платен проект, без реализация. Дали няма да стане така и с проекта за Боровец?“ – коментират за в. “Вяра“ съветници.

През 2013 г. самоковският кмет оповести, че предстои да се изготви работен проект за нов кооперативен пазар в кв. „Самоково“. Според идейния проект на първия етаж в бъдещата сграда щели да бъдат разположени търговски обекти, а на втория – кафенета. Според обещаното идеята била търговските помещения да се отдават под наем на собствениците на капанчета в квартала. През 2014 г. пък Георгиев остави без препитание 30 семейства, като ги „зарадва” с писма с нареждане да се изнасят до 7 дни от обектите си и ги удари със заповед за премахване на павилионите, в които работеха 30 търговци на плодове и зеленчуци.