Кметът на Банско Георги Икономов предлага данъчни облекчения за хотелиери, ползващи екогорива

 

 

Кметът на зимната столица Банско Георги Икономов заяви своята пълна подкрепа към туристическия бранш на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова. Освен това градоначалникът отправи апел към хотелиерите да използват екологични горива за отопление. „Ще предложа на Общинския съвет да бъдат приети данъчни облекчения за стимулиране на процеса”, каза той и добави: „Предоставяме европейски условия и заслужаваме европейско ниво на заплащане. В момента РЗИ е единствената институция, оправомощена да следи за нивото на шума. В тази връзка скоро ще проведем нарочна среща, на която да коментираме казуса, след което ще инициирам законодателни промени, които да позволят контролът да бъде упражняван и на местно ниво, т.е. да има по-гъвкава система за санкции на нарушителите” заяви Икономов по време на дискусията.

Областният управител, г-н Михайлов, сподели намерението да бъде подобрен достъпът от Македония през ГКПП Станке Лисичково чрез рехабилитация на пътната мрежа. Това се налага, за да се отговори на увеличения обмен на хора, стоки и услуги между нашата страна и македонските ни съседи.

Стана ясно, че Община Банско е активната страна за създаването на Организация за управление на туристическия район „Рила – Пирин”, в който попадат още 22 общини в региона. Основните цели на общата организация са създаването на обща стратегия за развитие, на обща маркетингова и рекламна политика, която да подобри конкурентноспособността на региона на европейския и световен туристически пазар. Учредителната среща се предвижда за началото на месец декември.

Министър Ангелкова сподели за предвижданите промени в Закона за туризма, касаещи облекчения в режима за категоризация и пакетните пътувания. Тя  уточни, че друга важна промяна в този първи законопроект е създаване на звено за контрол към Министерството на туризма.

Тя припомни, че Министерството на туризма със съдействието на общинската управа, на кмета и на туристическия бранш в Банско, е създало през миналата година работна група за планински туризъм. Те предвиждат облекчено изграждане на ски писти и съоръжения, особено, когато се говори за такива курорти като Банско, Боровец, Пампорово и Витоша.