С грандиозен концерт Духовият оркестър в Перник отпразнува 115- ата си годишнина, подари на публиката уникално изпълнение на песен на Карлос Сантана

 

Кметът Вяра Церовска, депутатите Станислав Владимиров и Любомир Бонев, губернаторът Ирена Соколова уважиха празника

С празничен концерт беше отбелязана 115-годишнина от създаването на най-стария граждански оркестър в страната – Духовия оркестър в Перник. Тържественото събитие постави началото на ноемврийските музикални дни.

Под ръководството на диригента Трифон Трифонов музикантите представиха пъстра и вълнуваща програма пред препълнена зала в Двореца на културата. Всяко изпълнение на талантливите и обичани музиканти бяха бурно аплодирани от публиката.

Сред гостите на празника бяха кметът Вяра Церовска и зам.-кметът Севделина Ковачева, секретарят на общината Радослава Манова, народните представители Станислав Владимиров и Любомир Бонев областният управител Ирена Соколова, председателят на Общинския съвет Иво Савов, кметът на кв. “Изток” Емил Костадинов, музиканти и почитатели на духовата музика.

“За мен е чест да изразя своето отношение към вас и вашия празник -115 години история”, с тези думи се обърна към музикантите и диригента Трифон Трифонов кметът Вяра Церовска.

“Няма перничанин, който да не се развълнува, когато ви чуе, защото денят става специален за него. Поколения перничани са израснали със звуците на Духовия оркестър. Той огласява празници, тържества, почетни събития, които носят едно особено самочувствие, ласкаят усещането ни за принадлежност към града. Силата на духовата музика е неизменна част от духовната сила на Перник. А в днешните времена, все повече изпитваме нужда да се завърне духът на онази сила, която е създавала история”, сподели кметът Вяра Церовска и връчи специална грамота на оркестъра за цялостно творчество и израз на благодарност към високите постижения.

Концертът премина под мотото „Празник в Граовско“ по името на пиеса на маестро Христо Тонев, която е първата и единствена в България за гайда и духов оркестър.

Гостите и публиката имаха възможността да се насладят на едно уникално парче на Карлос Сантана „Black Magik Womаn“, в изпълнение на Духовия оркестър и преподавателя по китара Даниел Тодоров.

„Пиколо и туба“ е уникалният дует на Росица Бояджиева и Николай Темнисков, които изпълниха блестящо  пиесата „Слонът и мухата“.

Енчо Данаилов, по известен като бате Енчо, пък изпълни фолклорна песен от Южна Италия. По време на концерта се включиха и балерините от балетното студио при ОДК с преподавател Йоана Йорданова – Сойка.Младите грации танцуваха на втория валс на Шостакович.Китка македонски песни изпълниха Силвия Симеонова, Виктория Миткова и Виктория Оприкова.

След концерта кметът Вяра Церовска официално откри именувана залата на Духовия оркестър на името на маестро Христо Тонев – предишния диригент, който ръководи музикантите 12 години. На церемонията присъства и съпругата на маестро Тонев, която не скри вълнението си.

Музикантите на  Духовия оркестър  и  диригента Трифон Трифонов бяха удостоени със  значими национални награди.Те получиха специални поздравителни адрес от министъра на културата Боил Банов,  народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров, както и от много институции и музиканти от цялата страна.