Еврокомисарят Петко Асенов учредява Съвет по сигурността, кани и роми и българи начело с полицейски шефове: Хората живеят в страх, крадци нападат домовете им! Слагаме камери по селата и ромските квартали!

На 7 ноември вторник във Видин ще се създава Консултативен ромски съвети по сигурността в Община Видин,относно набезите в ромските  квартали на областният град и селата.

Това  обяви Еврокомисаря на Световната ромска организация Петко Асенов. Той работи по този въпрос с съвместно с Националния център за развитие на ромите в България и други нестопански организации повече от две години.

„Групи от престъпница започнаха масово да влизат в жилищата и да крадат всичко,  което намират докато хората се трудят в чужбина. Голям част от хората в малките градове и села си затвориха къщите и заминаха за чужбина, престъпниците веднага проучват къде има затворени и по заможни къщи и тарашат всичко.”- алармра Асенов.

Кмета, директор на ОДМВР-Видин, гл. архитект на Видин, директор на Дирекция за социално подпомаган във Видин, началник на Бюрото по труда, Общинска данъчна служ „ВиК“ ЕООД  и Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), Холдинг Български държавни железници ЕАД, директор на ОДМВР, ЧЕЗ Видин Област” АД са поканени за членство в съвата по сигурност, като и Регионална здравна инспекция-Видин, Български червен кръст,Православна църква, Евангелски педесятен съюз.Ще се предложи от съвета да се направи проект за създаване на групи по квартали и селата, които да бъдат назначавани към организацията по договор най-малко с възнаграждение от средна месечна заплата. Съвета и организацията,ще изготви проект, за изграждане на видео наблюдение по кварталите селата , където престъпността е най-голяма.