Пучдемон се предаде, Белгия няма намерение да го екстрадира веднага

Хиляди баски излязоха на шествие в подкрепа на независимостта на Каталуния

 

Издирваният от Испания с европейска заповед за задържане уволнен каталунски премиер Карлес Пучдемон се е предал на федералната полиция в Белгия. До понеделник съдът ще прецени дали Пучдемон да остане под стража, , съобщи говорител на прокуратурата. Заедно с Пучдемон са били още четирима издирвани от испанските власти бивши членове на разпуснатото правителство на автономната област. Петимата са били отведени в ареста, а белгийски съдия ще прецени в срок до 24 часа, дали да ги остави под стража или да ги освободи под гаранция.

Петимата са били уведомени за издадените срещу тях заповеди. От полицията те са били отведени в прокуратурата с полицейска камионетка. Те няма да бъдат оковавани в белезници, ако се прецени, че не представляват заплаха за придружаващите ги полицаи.

Петимата могат да бъдат задържани в срок до 60 дни – времето, в което белгийският съд трябва да прецени дали да изпълни заповедта, издадена от Испания. Решението на съда може да бъде обжалвано, преди да бъде изпълнено, уточни прокуратурата. Ако до днес е решено петимата да останат в ареста, те ще бъдат отведени в затвор. Белгия проучва испанските заповеди за арест на каталунските сепаратисти, но няма да ги екстрадира веднага.

Пучдемон и четирима от бившите му министри избягаха в Белгия след като бяха отстранени от власт заради незаконното обявяване на независимост в североизточната испанска област Каталуния. Други осем от министрите на Пучдемон бяха арестувани в Мадрид.

Пучдемон писа в акаунта си в Туитър на холандски език, че е “готов изцяло да сътрудничи на белгийското правосъдие след издаването на европейската заповед за арест, издадена от Испания”. По-рано обаче брюкселският му адвокат, цитиран от Асошиейтед прес, каза, че неговият клиент смята да се бори срещу екстрадиране в Испания, без да иска политическо убежище в Белгия. Според правни експерти, до които агенцията се е допитала, процесът от арест до екстрадиция, включително и обжалванията, може да отнеме два месеца, през което време Пучдемон не може да бъде върнат в Испания. Това време може да му даде възможност да влияе и дори да участва, макар и от разстояние, в обявените от Мадрид регионални избори в Каталуния на 21 декември.

Докато Пучдемон остава блокиран в столицата на Европа, в Каталуния политическите партии трескаво се готвят за началото на предизборната кампания, която очевидно ще бъде колкото изострена, толкова и решаваща за изхода от най-тежката институционална криза в Испания от близо 4 десетилетия.

Партиите трябва до вторник да се регистрират в коалиции или за самостоятелно участие. Пучдемон вече се намеси в дебата, като подкрепи намерението на своята десноцентристка Демократическа партия на Каталуния да формира единен блок на привържениците на отцепване от Испания.

Проучване, оповестено от испанския вестник “Ла Вангуардия” и цитирано от Ройтерс, сочи, че партиите, обявяващи се за независимост на Каталуния и които вероятно ще се обединят в общ блок, ще спечелят регионалните избори през декември, но е малко вероятно да получат парламентарно мнозинство.

Вчера хиляди баски излязоха на шествие в подкрепа на независимостта на Каталуния, съобщи Дейли Мейл. Демонстрациите се състояха в най-големия баски град Билбао. Демонстриращите се обявиха против изземането на автономията на Каталуния от правителството в Мадрид.

Арнално Отеги, който е лидер на баската лява сепаратистка коалиция “ЕХ Билду”, която е “за” отделянето на Каталуния, също подкрепи шествието. Протестиращите се обявиха и в подкрепа на задържаните членове на каталунското правителство.