Рилчани почетоха с тържество бившия школски директор Георги Велчев, внучката Зорка Велчева донесе архива на дядо си в читалището, 20 г. преподавала математика в Китай

 

Рилчани почетоха съгражданина си и местен будител Георги Велчев. По случай Деня на народните будители читалището организира тържество „Духът на Рила – спомени за Георги Велчев”, превърнало се в истински празник за присъстващите.

Моменти от празника

Всички те бяха възхитени и обогатени от спомените, чути за Георги Велчев и написаните негови впечатления за Рила и жителите на селището.

Георги Велчев е бил дългогодишен учител по математика, а от 1921г. в продължение на 20 години и директор на рилското училище. На тържеството присъстваха внуците му Райка Димитрова, Георги Велчев, Зорка Велчева и Димитър Велчев. „Райка Димитрова е най-голямата внучка на бившия учител.

Внуците на Георги Велчев, от ляво надясно: Зорка, Димитър, Георги и Райка

Тя е архитект в Германия от 34 г. Зорка Велчева, която е учител по математика в столично училище, ни предостави архива на дядо си, който използвахме за провеждането на срещата. Тя е живяла и преподавала в Китай над 20 г. Георги Велчев е преподавател в Русенския университет. Димитър Велчев е инженер. Всички са образовани, интелигентни хора, израсли в духовна среда. Нашата идея е всяка година да отдаваме почит на местен будител. Така ще запазим жив спомена за делото им”, каза секретарят на читалището Мария Жлябинкова. Тя поясни, че наследниците на бившия преподавател са предоставили на читалището записките на Георги Велчев, в които той описва живота в с. Рила в края на 19-и и началото на 20-и век.
„С помощта на учениците и потомците на Георги Велчев си спомнихме за живота и делото на този достоен човек, потопихме се в атмосферата на някогашната Рила, с типичната атмосфера и богатството на традиции и ценности. Тази вечер ни помогна да оценим миналото си, да почерпим опит и знания, за да продължим да живеем в настоящето като достойни хора, с патриотично чувство и вяра в доброто бъдеще”, коментираха от читалищното ръководство.