ОбС в Кочериново прие ОУП на общината, кметът Иван Минков: Над 90% от плана включва частни имоти; председателят Везенков: Функционален е, но хората не проявиха интерес

Кметът на Кочериново Иван Минков и председателят на ОбС Калин Везенков (вляво)

Трима съветници против годишния план за ползване на дървесина през 2018 г., Румен Янакиев: Не е постъпил и един лев в общината

Инж. Светлозар Михайлов: За 10 г. плануваната печалба на общината ще е 70-80 хил. лв.

 

Окончателен проект за общ устройствен план одобри на свое редовно заседание ОбС – Кочериново. Общината има сключени договори за изработването му след проведени поръчки с две фирми – „Електра-консулт“ ЕООД с ръководител проф. д-р арх. Борислав Борисов, който присъства на заседанието на Общинския съвет, и „Юни Прожект“ ЕООД, извършваща екологичната оценка.

Проф. Борислав Борисов представи ОУП на общината

Предварителният проект на ОУП е съгласуван с Експертния съвет на МРРБ. Проф. Борисов уточни, че всички процедури са извършени, проблеми не са се появили. Той препоръча общинското ръководство да не бърза за публикация в ДВ, докато не се уверят, че всичко е наред по него. Относно защитените зони Борисов заяви, че екологичната оценка не се променя. Той увери, че ако е необходимо, ще съдейства безвъзмездно на общината за решаване на евентуални възникнали проблеми. Изявлението бе по повод изказване на Везенков, че пр. в кв. „Завода“ на незастроената част може „да възникнат инвестиционни намерения“.

Румен Янакиев (вдясно)

„Съжалявам, защото има изградена канализация и би било добре да бъде включен. Но за да се случат нещата, трябва инициатива и от гражданите. Никой не знае какво ще се случи в бъдеще, но лошото е, че нямаше инвестиционна инициатива от хората. Това е проблемът. Проведено е обществено обсъждане. За съжаление нямаше обществен интерес към ОУП“, констатира Везенков.

„Каквото сме се сетили, сме предвидили в плана. Промени са възможни само при определени хипотези – при явна фактическа грешка най-често, за обществени или държавни нужди“, каза още той и допълни, че ОУП е функционален на този етап.

Кметът Иван Минков посочи, че над 90% от плана включва частни имоти, което е по инициатива на общината, въпреки неучастието в общественото обсъждане на собствениците.

Със 7 гласа „за“, 3 „против“ и 1 „въздържал се“ общинските съветници приеха годишен план за ползване на дървесина през 2018 г. в гори общинска собственост, предоставени по договор за управление на ТП ДГС „Рилски манастир“.

Общинският съветник Румен Янакиев критикува остро работата на горското предприятие. Според него са действали мудно, защото все още няма развитие по въпроса.

Инж. Светлозар Михайлов, служител в ОбА, посочи, че на тръжната процедура в Горско стопанство „Рилски манастир“ на обявената първа дата не се е явил никой желаещ да ползва общинска дървесина. „Чакаме на втората дата дали ще се явят кандидати“, заяви той.

„Очаквахме да можем да дадем нещо на хората на преференциални цени, а нищо не направихме. И след като ДГС „Рилски манастир“ не изпълнява плана, ние какво да гласуваме… Нищо не е изпълнено, не е постъпил един лев…“, категоричен бе Янакиев.

„След като обявихте план-сметките, ние обявихме тръжна процедура за предоставяне дървесината на хората. Съгласно договора с общината бъдещият ползвател на дървесината трябваше да добие 110 куб. м за общината плюс 400 куб. м за местното население. Тъй като провалихме първата процедура и не се яви кандидат, правим следващата стъпка. Чакаме втора тръжна дата. Ако има кандидат, тогава ще изпълняваме. Ако не се яви, почваме нова процедура. Общинските гори се намират на изключително стръмно, недостъпно място, много е трудно да се усвои тази дървесина и трудно ще намерим такъв човек“, посочи Светлозар Михайлов.

Председателят на ОбС Калин Везенков попита какви биха били приходите на общината от тази дървесина. Михайлов посочи, че за 10 години плануваната печалба на общината ще е за 70-80 хил. лв.

На въпрос какво ще предприеме, ако няма кандидати, Михайлов каза, че цената ще бъде намалена. Според съветниците проблем вероятно ще бъде и строителството на пътища до определените за сеч дървета. Необходимо е изграждане на 3 км пътища.

„Според документите пътищата се строят от ползвателя. При добива цената на дървесината влиза и цената на пътя. За 3000 кубика правят и повече пътища…“, каза Михайлов. Той посочи, че около година се готвят документите, маркиране на дърветата е започнало от март месец т.г.

ОбС гласува единодушно за отдаване под наем по реда на чл. 37и, ал. 13 от ЗСПЗЗ на земеделски земи, представляващи пасища, мери, останали свободни след разпределение съгласно Протокол № 1 от 26.04.2017 г. и непотърсени от съседни общини в землищата на селата Фролош, Бураново, Боровец и Крумово, собственост на община Кочериново.

Приет бе и отчетът за изпълнение на решенията на Общинския съвет през първото полугодие на 2017 г.

Съветниците дадоха мандат и позиция във връзка с провеждане на извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Кюстендилска вода” ЕООД – гр. Кюстендил. Решено бе това да е кметът Иван Минков, а като резервен вариант – и общинският съветник Слави Христов. Това заседание е предвидено за 21 ноември от 13.00 ч. в сградата на Областната администрация в Кюстендил.

ОбС прие допълване и изменение на Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. „Предложил съм на общественото обсъждане да бъде отменен текст, касаещ лица със задължения към общините с намерение да участват в тръжните процедури. Техните задължения нямат отношение към конкретния случай и затова такива кандидати трябва да имат право да участват“, коментира тези изменения К. Везенков. Той посочи, че адвокати често атакуват подобни текстове в съответния административен съд на всички общини, където открият такива случаи.

Приета бе и корекция заради допусната техническа грешка на Решение № 77 от Протокол № 11/07.07.2017 г. на ОбС – Кочериново за отдаване под наем на земеделска земя в землището на с. Бураново чрез публичен търг.