Училището в Мурсалево става дом за стари хора с хоспис, продават го за 52 000 лв.

Кметът на Мурсалево Робертино Киров (вдясно)

Кметът Робертино Киров: Имотът се руши, но има няколко кандидата – ако се закупи, селото ще живне

ОбС шефът Калин Везенков: Общината ще съдейства с всички възможни законови действия на инвеститора

ОбС в Кочериново гласува на редовна сесия да предложи за продажба сградата на училището в с. Мурсалево. Бившето ОУ „Христо Ботев“, затворено през 2000 г., включва законно построени сгради с площ от 3833 кв.м с отреждане „За училище” и обща застроена площ на сградите от 733 кв.м.

Кметът на Кочериново Иван Минков и председателят на ОбС Калин Везенков

Първоначална оценка на имота, извършена от лицензирана фирма, бе 38 700 лв. На сесията съветниците дадоха две предложения – да бъде предложен за 52 000 и за 74 000 лв.  Съветниците гласуваха имотът да бъде обявен на търг за 52 000 лв., т.е. с 13 300 лв. повече от първоначалната оценка. Председателят на ОбС Калин Везенков уточни, че има кандидат, който желае да построи на мястото на рушащото се училище дом за стари хора и хоспис, а кметът на Мурсалево Робертино Киров посочи, че проявилите интерес към имота са няколко.

Калин Везенков уточни, че общината ще съдейства с всички възможни законови действия на инвеститора.

Сградата на училището в Мурсалево

„Минали са всички процедури съгласно Министерството на образованието. Дълго време занимаваха общината с процедурата, защото има текстове, които забраняват продажба на училища на лица за други нужди. Имаше становища от министерствата, питания, за да се стигне до процедура и до продажбата на въпросното училище. А то се руши и цената му постоянно пада“, посочи Везенков.

Кметът на селото Робертино Киров също потвърди, че имотът с всяка изминала година се руши. Не може да се стопанисва, често имало набези от крадци, дори са започнали да вадят кабелите от стените.

Киров изрази недоумение защо някои от съветниците са били против продажбата на бившето школо. Той е категоричен, че училище в Мурсалево няма да има и след 100 години – няма кой да се върне, селото си заминава безвъзвратно. Преди време заради нови изисквания на МЗ е затворен родилният дом. Детската градина също е закрита. Ако имотът бъде закупен и в него бъде построен дом за стари хора, то селото по неговите думи ще живне. Ще има персонал – лекари, медицински сестри, шофьори“, смята кметът.