Нулева реколта от ябълки отчете Институтът по земеделие в Кюстендил за първи път в историята си, директорът проф. Домозетов: Над 300 тона плодове са унищожени

Заради 100-процентовата загуба институтът ще бъде компенсиран с по 200 лв. на декар от програмата на Държавен фонд “Земеделие”

За първи път в своята история Институтът по земеделие в Кюстендил няма реколта от ябълки. По думите на директора проф. д-р Димитър Домозетов очакваните за тази година над 300 тона плодове са унищожени. Причината е измръзване на дръвчетата през пролетта. Ниските минусови температури през януари все още на са били засегнали всички дръвчета. Експертите от института се надявали през пролетта, когато се развиват фиданките, да има добри метеорологични условия. За съжаление обаче през април температурите паднаха до -5 градуса, а това се оказало пагубно за всички сортове ябълкови дръвчета, пише БНТ. „Това вече нанесе сериозни щети, защото ябълките бяха прецъфтели вече, бяха във фаза малко плодче и тогава всичко опада. Не сме набрали две шепи ябълки”, поясни проф. Домозетов. Част от черешовите насаждения също са пострадали от измръзване. Там добивите са наполовина, или 100 тона по-малко са набраните череши тази година. Лошите метеорологични условия обаче са дали възможност на експертите да установят кои сортове череши могат да издържат на големите студове. Такъв е примерът с кюстендилския сорт.

„Местните сортове се проявиха и при ябълката, и при черешата много по-добре от вносните. Това значи, че и адаптацията, която са добили с годините и вековете, се отразява в такива екстремни условия”, каза още директорът. Заради 100-процентовата загуба на реколтата от ябълки институтът ще бъде компенсиран с по 200 лв. на декар от програмата на Държавен фонд “Земеделие”. Помощ ще получат и 40 земеделски производители от региона, чиито овошки също са пострадали от измръзване.