С хляб и сол посрещнаха областния управител Бисер Михайлов за кампанията „10 г. България в ЕС“ в Банско, кметът Икономов: На първите места сме по привлечени европейски средства

 

 

Михайлов разясни приоритетите за Българското председателство, има идея градът под Тодорка да стане домакин на среща на високо ниво

Банско може заслужено да се гордее, че е на едно от първите места в страната по привлечени европейски средства на човек от населението.

Това заяви кметът на курортната община Георги Икономов по време на домакинството на информационната кампания „10 години България в ЕС и Българското председателство на Съвета на ЕС“, водена от областния управител Бисер Михайлов.

С най-българския обичай, с хляб и сол, домакините от община Банско посрещнаха гостите си, които препълниха обновената зала в Посетителски информационен център-Банско, за да отбележат 10-годишнината от членството на страната ни в Европейския съюз. Областният управител Бисер Михайлов откри срещата, като подчерта ползите от присъединяването ни през 2007 г. към семейството на 27-те равноправни държави на Европейския съюз.

Михайлов разясни в презентацията си как работи сложният организъм на ЕС, какво представлява институцията Съвет на ЕС, която ние ще председателстваме през 2018 г., какви приоритети залага правителството в програмата си за Българското председателство. За конкретните ползи за Банско от членството и от европейската солидарност, за това какво се е променило в общината за последните 10 години, за мащабните проекти, осъществени с европейско финансиране в община Банско, говори кметът домакин Георги Икономов. В последвалата дискусия „Европейски съюз, възможности и предизвикателства“ модераторът радиожурналист Тренчева предразположи представителите на местната власт, на неправителствени организации, експерти и граждани да се включат активно в дебата за допълнителните шансове за развитие, които ще предостави предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през следващата 2018 година. Особен интерес от страна на присъстващите бе проявен към възможността Банско да бъде домакин на среща на високо ниво по време на Председателството на България на Съвета на ЕС.

Преплитането на традиция и модерност беше отличаващото в културната програма на кампанията, която включваше фотоизложба „Това е Банско“, както и кулинарна изложба на традиционни и специфични за района български ястия, прочути не само в страната, но и сред многобройните посетители и гости на Банско.