Опасни игри! Дете на косъм да се обеси в рушащата се сграда на РПК в Драгушиново

Владимир Георгиев

Нямаме пари за ремонт, нека местните си направят пенсионерски клуб, каза шефът на кооперацията в Самоков Любен Николов

Подадох сигнали до общината, но отговор няма, твърди кметът Георги Хаджийски

 

Деца играят в опасна и рушаща се сграда в Драгушиново, а едно от тях за малко не загуби живота си, подадоха сигнал в редакцията на „Вяра” обезпокоени жители на самоковското село.

Кметът на селото Георги Хаджийски потвърди за проблема и уточни, че сигнали са подадени също до общината и други институции.

Сградата на кооперацията в село Драгушиново пустее и се руши. Няма прозорци и врати и в нея влизат деца, а неотдавна в една от стаите за малко да загине дете. То играло на бесенка със свои приятели и увиснало на жиците за ток, които са провесени от таваните в стаите. Започнало да плаче, останалите хлапета също викали уплашено и детето било свалено.

Георги Хаджийски

Близките на детето потърсили отговорност от кмета на селото Георги Хаджийски и го питат всеки ден какво ще се случи със сградата.

„Много е опасно тази сграда да остава в този вид. При мен в кметството всеки ден идват хора и искат да бъде разрушена или да се направи нещо с нея. Спазвам закона и първо съм уведомил с входирана в общината докладна кмета Владимир Георгиев. Собствениците на сградата трябва да вземат мерки, това е тяхно право и задължение. Трябва да бъде приложен законът, който има ясни разпоредби за такива обекти. Докладната подадох още през миналата година. Тъй като станаха и други тревожни инциденти сега, отново подадох сигнал. Хората от селото са притеснени и трябва да се реагира навреме и адекватно, за да не се стигне до нови беди“, сподели кметът Георги Хаджийски.

Сградата се намира до кметството и е със застроена площ от около 400 кв.м, предназначена за магазини, собственост на РПК-Самоков, която не се стопанисва от години. Състоянието й е изключително влошено – всички стъкла на прозорците са изпочупени, вратите са изкъртени и почти всички липсват, стените се рушат, електрическата инсталация и водопроводните съоръжения са изкъртени, покривната конструкция на места е разрушена. В сградата се събират деца и младежи и състоянието й създава сериозни рискове за живота им. „С оглед намиране на законосъобразно решение от кметството в Драгушиново бе внесено предложение до председателя на РПК – Самоков и до кмета на община Самоков, но отговор няма”, твърди Хаджийски.

„Необходимо е да бъдат предприети спешни ремонтни дейности, които да приведат сградата в съответствие с изискванията на строителните норми, за което е наложително предприемането на предвидените действия по реда на чл. 195 и чл. 196 от ЗУТ“ – се казва в докладната на кмета Хаджийски от миналата година.

Проведени са разговори и наскоро отново е оповестено, че сградата създава рискове за живота на децата, които влизат там, за да играят. Сигналът на драгушинци е изпратен до МРРБ, до РО НСК и др.

Потърсихме становището на шефа на РПК – Самоков Любен Николов. „Тази сграда е строена и завършена през 90-те години. Ние сме я построили за населението, а то я разруши през годините. Сградата е строена с пари на кооператорите, не на драгушинци. Струваше половин милион лева, които и тогава бяха много пари. Сега РПК няма пари да я възстановява. Ако драгушинци искат, нека направят там пенсионерски клуб или клуб, в който да се срещат хората, да играят тенис на маса, табла и т.н. Ще ги пуснем там без пари, без наем. Ако има инициатива, ние няма да пречим. РПК няма пари да прави ремонти, такива сгради имаме във всички села. Уведомиха ме съвсем наскоро, че в село Долни Окол местните бизнесмени ще ремонтират такава сграда там. В село Драгушиново също има бизнесмени, фермери като Лобутов, Войнов и други, ако имат инициатива, нека я ремонтират. Нужно е само да се сложи нова дограма и да се пусне ток. Нека се ползва за обществени нужди“ – заяви категорично Л. Николов.

„В тази сграда няма ток. Навсякъде са се събрали боклуци и е много опасна. Страхуваме се за децата, играят там. Собственикът – РПК, трябва да премахне сградата или да я ремонтира“ – категорична е Мария Георгиева от Драгушиново.

„Времето на доброволния труд мина. Собственикът на сградата да вземе веднага мерки и да я обезопаси, защото като се случи нещо с някое дете отново, ще го пратя в съда и ще се намерят в затвора. Сигналите са подадени до всички институции, които имат отговорност за тази сграда“ – гневят се драгушинци.

„Абсурдно е, такава опасна сграда до катерушки. Къде са отговорните?“ – питат в село Драгушиново.

„Трябва наистина да се вземат мерки. Сградата е точно до детската площадка и катерушките. Всяка седмица през лятото ходихме при кмета ни Хаджийски и му казахме, че е много рисковано да остават нещата в този вид. Кой трябва да реагира – не знаем, но ако се случи беда, не дай Боже, някой ще понесе отговорност. Затова казахме на кмета да подаде сигнал до собствениците на сградата и до другите институции. Преди месеци там щеше да загине дете. Просто е имало късмет“ – сподели Николина Апостолова.