66-годишният мост на р. Струма в Перник изчезна, започна градежът на новия с две ленти за 368 982,72 лв.

Градежът на новия мост върви в срок

 

Реализирането му ще осигури удобен, безопасен и икономичен транспорт, ще бъде достъпен и за хора с увреждания, подчерта кметът Вяра Церовска

 

Старият мост над река Струма в Перник изчезна напълно и на негово място се поставят основите на новото съоръжение. Припомняме, че срокът за изпълнението е 194 календарни дни, но градежът вероятно ще се забави заради неподходящите условия за строителство през зимните месеци.

Вяра Церовска

Официалният старт на проекта за реконструкция на 66-годишния мост над река Струма беше даден от кмета на общината Вяра Церовска в края на август. Съоръжението е построено през 1951 г. и оттогава 66 години не му е правен основен ремонт, заяви тя. „Ремонтът ще удължи експлоатационната годност на стария мост, ще подобри транспортната връзка в града ни и ще окаже голямо влияние върху естетиката на околната среда. Реализирането му ще осигури удобен, безопасен и икономичен транспорт на хора и товари при осигурена достъпност на лица с увреждания и при опазване на околната среда”, подчерта кметът Вяра Церовска.

Реконструкцията на съоръжението е част от мaщaбния пpoeкт „Пoдoбpявaнe нa гpaдcкaтa cpeдa в гpaд Пepник“. Обновяването е на стойност 368 982,72 лв. В рамките на проекта съществуващата метална връхна конструкция ще бъде изцяло подменена с нова монолитна стоманобетонна. Новият мост ще бъде с габарит от 9 метра – ще има две ленти за движение от по три метра и два тротоара от двете страни по 1,50 метра. Дължината на моста ще се запази и всички инженерни комуникации, които преминават през него, ще бъдат подменени с нови, което се съгласува с дружествата, които ги експлоатират. Пътното съоръжение ще има нова организация за движение, ще се преминава безопасно от пешеходците и автомобилите, както и от велосипедистите. Ще има нови пътни знаци и пътна маркировка.