Елена Йончева показа граничар, готов да свидетелства за корупция “на много високо ниво”, Цветанов предложи на Нинова да подпише промените, свързани с приватизацията 

Сирийски бежанци прескачат оградата с Турция във филма „Граница”

 

Служител на Гранична полиция, чиято самоличност се пази в тайна по негова молба, е готов да даде показания пред прокуратурата и съда за корупция, чрез която каналджии продължават да прекарват през България незаконни мигранти. Това стана ясно на премиерата на филма “Граница”, чийто автор е журналистката и депутатка от БСП Елена Йончева.

Анонимният граничар, интервюиран лично от Йончева, декларира, че противно на официалните данни, че миграционният поток към страната ни е намалял няколко пъти през последните години, той “просто е канализиран”. По думите му каналджиите използват установени корупционни схеми през Гранична полиция, за да прекарват безпрепятствено през България мигранти, като в зависимост от конкретния маршрут до страна от Западна Европа за услугата взимат между 7000 и 15 000 евро на човек.

Граничарят разказва още, че благодарение на връзките си със служители на МВР трафикантите имат точна информация за местата по българо-турската граница, които не се охраняват с камери и сензори, както и за нарядите на граничарите.

“За нас обяснението е, че (трафикът на нелегални мигранти – бел.ред.) се покровителства на много високо ниво”, казва служителят на МВР, чието лице не е показано във филма на Йончева, а гласът му е премодулиран.

В останалата част от филма, прожектиран в НДК в присъствието на лидера на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиера Валери Симеонов, бяха показани две групи от мигранти, преодолели оградата по границата ни с Турция без проблем.

Първата група невъзмутимо прескача ограждението буквално пред обектива на Йончева, която в този момент преминава с джип покрай сгъваемата стълба, подпряна на телената мрежа от двама турски каналджии. Впоследствие Йончева вика патрул на Гранична полиция, който установява, че мигрантите са от Сирия – предимно деца. Един от униформените споделя пред камерата, че в този участък – близо до ГКПП “Кап. Андреево”, няма камери.

“Питайте този, който я е платил”, отговаря друг граничар на въпроса на депутата от БСП как мигрантите са преминали през оградата.

С изключение на интервюто на служителя на МВР със скрита самоличност филмът на Йончева не показва някакви конкретни факти по темата, неизвестни досега на широката публика. 20-минутното видео набляга на факта, че граничната ограда е излязла около 200 млн. лева. Всъщност към момента цената е 180 млн. лева.

Прави се и сравнение със съоръжението, построено от гръцките власти по цялата сухопътна граница на страната с Турция, което за разлика от нашето няма едноредови части. Именно участъците от оградата по българо-турската граница, които са със само един ред телена мрежа, са сочени неведнъж от Йончева като резултат от корупционна схема на управляващите. Според нея заданието на МВР първоначално е било само за двуредова ограда, но впоследствие това условие частично е подменено.

След края на премиерата на филма й Йончева заяви пред присъстващите, че копие от него ще бъде изпратено на премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев, МВР и главния прокурор Сотир Цацаров. Освен това обяви, че създава “гражданска платформа за приемане на всякакви подобни сигнали за корупция”, в която можели да се включват журналисти и граждани с познания в различните сфери на обществения живот.

Тогава на сцената се качи Цветан Цветанов, който въпреки освиркванията от група възрастни привърженички на БСП успя да припомни, че строежът на оградата е започнат от кабинета “Орешарски” през 2013 и 2014 г. и оттогава насам искащите да влязат нелегално у нас мигранти намаляват постоянно. Депутатът от ГЕРБ цитира официални данни на турските власти, според които през 2015 г. около 90 000 души неуспешно са се опитали да влязат в България, през 2016-а – 45 000, а през тази година – едва 7000.

Попитан дали службите разполагат с данни за корупция на най-високо ниво, както твърди анонимният граничар във филма на Йончева, Цветанов отрече. Декларира обаче, че премиерът щял да изгледа видеото, “защото всеки сигнал трябва да бъде проверен”.

В края на изказването си от сцената в клуб “Перото” в НДК зам.-председателят на ГЕРБ призова лидера на БСП Корнелия Нинова да подпише предлаганите от управляващите конституционни промени за отпадане на давността на престъпления, свързани с приватизацията. По думите му така социалистите щели да докажат, че са искрени в антикорупционните си инициативи. Нинова обаче не пожела да се присъедини към вносителите на новите конституционни текстове.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който също изгледа филма, не пожела да прави никакви публични изявления и напусна НДК, без да влиза в разговори с присъстващите. На премиерата на филма “Граница” присъстваха още Валерия Велева, Светлана Шаренкова, Евгения Банева, Нона Йотова, депутати и членове на ръководството на БСП.