2/3 от българите карат със зимни гуми на пътя! А останалите?

Всеки 20-и категоричен: Ще си карам с летните гуми

От началото на ноември КАТ стартира засилени проверки на пътя в рамките на акция “Зима”.
Униформените ще следят доколко автомобилите ни са подготвени за управление при зимни условия. Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла и дебелината на грайфера на гумите. А при нарушения ще бъдат налагани санкции.
Доколко обаче българинът е стриктен шофьор и се подготвя оптимално за най-тежкия сезон в шофирането? Този въпрос зададен традиционната ни анкета. Ще смените ли гумите на колата си със зимни? Отговор на този въпрос ни дадоха точно 2381 наши читатели.
Почти половината от нашите читатели (49%) не само, че ще сложат зимни гуми, но и вече са го сторили, въпреки сравнително топлото време все още.
Други 18% декларират, че все още не са сменили своите гуми, но ще го направят съвсем скоро и преди да падне първия сняг.
Сравнително тревожни обаче са отговорите на останалите запитани. 9% отчитат, че ще карат със зимни гуми, но с тях те са карали и цяло лято. 3% пък добавят, че ще сменят само предните гуми на колата със зимни и според тях това е достатъчно за пътната безопасност.
Т.нар. всесезонни гуми не се радват на особена популярност сред анкетираните и с тях ще карат зимата едва 6% от запитаните.
5% пък заявяват, че ще се възползват от вратичката в закона и ще си карат с летните гуми, защото те имат достатъчен грайфер от 4 мм.
Всеки десети пък (10%) констатира тъжния факт, че няма пари за закупуването на зимни гуми и затова просто няма да си кара колата зимата или когато вали сняг.