Прокуратурата протестира условните присъди на обвинените в лихварство Валентина и Йорданка Фролошки от Червен брег

Йорданка Фролошка

 

Майка и дъщеря давали парични средства на осемнадесет лица в размер на 24 403 лв., като общата върната сума е 71 730 лева

 

Окръжна прокуратура-Кюстендил е подала протест срещу условното наказание, наложено от съда на Валентина и Йорданка Фролошки от дупнишкото село Червен брег за лихварство.

Валентина Фролошка

Подсъдимите Йорданка и Валентина са майка и дъщеря. Двете живеят в къща в с. Червен брег, като в двора им имало обособено помещение за магазин, съобщиха от прокуратурата. Търговският обект бил регистриран на фирмата на Валентина с предмет на дейност – продажба на хранителни стоки и напитки. При наличието на оборотни пари подсъдимите започнали да извършват банкови сделки, като предоставяли парични средства в заем на различни лица срещу връщане с лихва. Процентите се определяли в произволни размери. За дължимите суми те задържали и заложени при тях вещи с цел обезпечаване на вземанията им. За периода от м. януари 2004 г. до 16.06.2010 г. в с. Червен брег Йорданка и Валентина системно извършвали сделки по кредитиране, без да притежават изисквания за тази дейност лиценз, издаден от БНБ. Двете дали парични средства на осемнадесет лица в размер на 24 403 лв., като общата върната сума е 71 730 лева. Съдът е наложил на подсъдимите наказания „лишаване от свобода“ – за Валентина в размер на две години и шест месеца, с четиригодишен изпитателен срок, а за Йорданка Ф. – три години, изтърпяването на което е отложено за пет години. Прокуратурата е изготвила и е подала протест срещу условното наказание с искане то да бъде изтърпяно ефективно.

Припомняме, през 2012 г. състав на Кюстендилския окръжен съд постанови 4 години затвор на Валентина Фролошка, заплашвала с убийство униформените и посегнала 2 пъти с нож и наръгала в корема полицай по време на специализирана акция и обиск в дома й в село Червен брег. Майката на Фролошка Йорданка Фролошка получи условна присъда от 3 години заради това, че по време на обиска е оказвала съпротива и отправяла обиди към полицаите. Освен присъдата Валентина Фролошка, която вече излежава друга присъда от година и половина, ще трябва да плати и обезщетение от 7000 лева на Добромир Стефанов, както и направените от него разноски по делото в размер на 500 лв.