Дупнишкият поет Атанас Димитров приет в Съюза на българските писатели

Атанас Димитров

Дупнишкият поет Атанас Димитров е приет в Съюза на българските писатели. Димитров стана част от писателския съюз за поезия в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември, заедно с още 9 души от цялата страна.

Това е признание на професионалисти за творчеството на баща ми, което смятам, че е стойностно. Лично аз чета стихотворенията му с охота. Силата му е в поезията, макар че е писал не само стихотворения, а е бил и ваш колега – журналист, коментира синът на поета Ивайло Димитров. В СБП са приети общо 19 творци по четирима за белетристика и публицистика и един – за детска литература.

Синовете на Атанас Димитров – Ивайло, който работи като инженер в ТЕЦ „Бобов дол”, и Митя Димитров – също инженер, началник на Бюрото по труда в Симитли, готвят книга за баща си. В изданието смятат да съберат всичките по-значими публикации за Атанас Димитров, излизали през годините в различни издания и натрупани в огромен архив.

Атанас Димитров е роден през 1940 г. в бобовдолското село Мала Фуча. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски”. Започнал да пише стихове още като ученик. Зад гърба си има няколко стихосбирки, сред които „В сянката на огъня”, „Огнени сънища”, „Разпятие”, „Светлина за тебе няма”, „Наказан живот”, „Есенни пожари”. Автор е и на повестта „Грешката на следователя”, сборника от криминални разкази „Нишки от вътъка”. Продължава да пише поезия. Работи като адвокат, след десетилетия в Районната следствена служба в Дупница, където се пенсионира като неин шеф.