„Въгледобив Бобов дол” изправя пред съда 85 миньори

Протестиращите отказаха да влязат в рудника, за да защитят правата си

„Въгледобив Бобов дол” съди бивши и настоящи работници в мините. На 21 ноември Административният съд в Кюстендил ще гледа делото срещу 85 бивши и настоящи работници в мините за това, че преди няколко месеца протестираха заради забавяне на трудовите възнаграждения и социални придобивки. Миньорите вече са получили призовки. Сред изправените на подсъдимата скамейка има както съкратени и уволнени, така и все още работещи в мините. „Съдят ни, защото сме защитавали правата си. Протестирахме, защото бяхме два месеца назад с изплащането на заплатите и ваучерите за храна. Бяхме принудени да си търсим правата, защото вече не се издържаше, останали бяхме без пари. В магазините вече не ни даваха вересии”, сподели един от подсъдимите. Друг от миньорите допълни: „Интересното е също, че не всички протестиращи са дадени на съд”.

От ръководството на дружеството потвърдиха, че е заведено такова дело, но отказаха коментар. „Няма как да се коментира това, компетентните органи ще решат”, обясниха от компанията.

Както сме писали, за да получат парите си, през май и юли работници на „Въгледобив Бобов дол” отказаха да влязат в рудника и се събраха пред централното управление на мината.