ГЕРБ, прокуратурата и МВР се поздравиха с “най-позитивния” доклад на ЕК, БСП: Въодушевлението е необяснимо. Докладът е провал

 

“Обединени патриоти”: Нищо не сме изпълнили, но това са подробности

 

 

Поредният критичен доклад на Брюксел за съдебната реформа и борбата с корупцията у нас бе посрещнат от управляващите и ръководството на прокуратурата по отрепетирания вече сценарий – да се признае за “обективен” и “позитивен”. Като най-голям успех бе посочено това, в документа няма нови препоръки към България, като удобно бе пренебрегнато заключението, че няма ни една “задоволително” изпълнена препоръка от стария доклад. Публичните внушения, че докладът е позитивен, се базират и на майсторско вадене на избрани фрази от отделни изречения, както и от цялостния контекст.

“Това е най-позитивният доклад, който сме имали по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП)”, заключи министърът на правосъдието Цецка Цачева, според която ЕК “ясно отбелязва положителни тенденции и постигнати резултати както на настоящото правителство, така и по отношение на цялостната ситуация в страната”.

“Обективно, коректно са посочени изпълненията по всички 17 препоръки. Няма нито една препоръка, по която не се работи”, каза Цачева и оцени, че “като цяло тонът на доклада е изключително позитивен”.

“Независимо от положителните оценки по 17-те препоръки, ясно се заявява, че работата трябва да продължи, което може само да ни мотивира и да стигнем с по-бързи темпове до окончателно изпълнение на тези препоръки”, допълни Цачева.

Докладът на ЕК отчита буквално следното: “Европейската комисия все още не може да заключи, че някой от показателите (за напредък – б.р.) е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап”. Документът за пореден път критикува България за липсата на резултати в борбата срещу корупцията по върховете на властта, за предизвикващите скандали парламентарни практики и безотчетността на главния прокурор.

“Целта е да се отчете “задоволителен напредък”, за да има основание в края на 2018-а или началото на 2019 г. да отпадне МСП”, каза Цачева.

“За изпълнение на препоръките в областта на съдебната реформа българските власти са заложили широк спектър от законодателни и институционални рамки, които започват с промяна на конституцията, последвани от промяната на законите за съдебната власт. Отчита се позитивно новият ред и механизъм за избор на членовете на ВСС”, посочи Цачева.

Според нея Брюксел дава положителна оценка на изготвения антикорупционен закон, като се отбелязва публичният начин, по който е направен с работна група с участие на неправителствения сектор.

 

Вътрешният министър видя “множество положителни оценки”

 

Вътрешният министър Валентин Радев също се включи в приповдигнатия тон на управляващите, изтъквайки на свой ред, че евродокладът е “най-положителният досега”.

“Докладът дава множество положителни оценки – както за работата на правителството, така и по отношение на цялостната ситуация в страната. Това в особена степен се отнася за изградената институционална структура и практика и за резултатите от дейността на специализираните органи за борба с организираната престъпност. Може би най-важното за този доклад е, че той за първи път дава ясна перспектива за излизане на България от механизма”, коментира МВР шефът, цитиран от ведомствения си пресцентър.

Радев подчертава, че докладът не съдържа нови препоръки в никоя от разглежданите области, както и че в предишния не са се съдържали “изрични препоръки” към МВР.

“Както и през януари 2017 г., докладът отчита промяната в ситуацията с престъпността в страната през последните десет години, през които организираната престъпност вече не е така видима и не представлява такава заплаха за стабилността на обществото. В областта на борбата с корупцията отново се посочва добрият пример на Министерството на вътрешните работи, което прилага широк набор от антикорупционни мерки”, добавя вътрешният министър, въпреки че ЕК категорично посочва, че България продължава да няма никакъв напредък в антикорупционен план.

 

Само позитиви видя и прокуратурата

 

Ръководството на прокуратурата също смята, че показател за “признатия напредък е липсата на нови препоръки”. За хвалба от Брюксел са изтълкувани изразените надежди от ЕК, че в близко бъдеще България ще изпълни препоръките.

Като положителна оценка се посочва констатацията, че прокуратурата е извършила анализ и е набелязала мерки за повишаване ефективността на разследванията. Изводът от доклада на ЕК е, че тези мерки на прокуратурата не са “изразени в конкретни действия” срещу корупцията по върховете на властта.

Прокуратурата смята за похвала и това, че предоставя информация по институционален път и чрез редовни пресбрифинги за дела с висок обществен интерес. В доклада на ЕК се казва следното: “Що се отнася до предоставянето на такава информация, не е създаден систематичен механизъм за докладване.”

Прокуратурата отчита като позитивна оценка отчетения спад на “видимото насилие” и работата на специализираните съд и прокуратура по делата срещу организираната престъпност. По същия начин се интерпретира и изразената от ЕК надежда за “напредък в последващите действия” по реформа.

 

БСП: Въодушевлението на ГЕРБ е необяснимо. Докладът е провал

 

“В 17-ия поред доклад на ЕК ясно е отбелязано, че няма нито една изпълнена препоръка от тези, които бяха определени през януари месец”, коментира в сряда зам.-председателят на парламентарната група “БСП за България” Крум Зарков пред журналисти в парламента.

“В резултат на това България ще се озове в доста непривичната ситуация – да председателства един съюз, който се съмнява в прилагането на основен принцип в тази държава – върховенството на правото. На този фон въодушевлението на представителите на ГЕРБ е необяснимо”, допълни той.

Според него в доклада ясно е заявено, че законодателният процес в областта на правосъдието е хаотичен, недостатъчно добре подготвен, създаващ скандали.

“В този доклад е констатирано също, че няма ефект в борбата с корупцията по висшите етажи на властта. За 17-и път ЕК ни каза: Опитайте пак! Ако сега в положителния контекст на нашето председателство ние не успяхме да убедим европартньорите, че сме свършили добра работа, то това не ни кара да сме оптимисти. Този доклад е провал”, каза Зарков.

По повод твърдението на ГЕРБ, че докладът бил обективен и нямало нови забележки, Зарков коментира: “ЕК вече не знаят какво да ни кажат. Той е обективен – вътре пише, че нито една от препоръките, които са ни казали януари, не е изпълнена”.

 

Докладът като щит срещу вота за недоверие

 

Депутатите от ГЕРБ решиха да ползват позитивния според тях доклад на ЕК срещу бъдещия вот на недоверие, подготвян от опозицията. “Докладът на ЕК е добра основа за аргументи срещу вота на недоверие”, казаха от партията.

“Докладът е обективен”, по думите на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, и “мотивиращ” – според председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

 

Цветанов: Толкова е хубав този доклад

 

“От това по-хубава перспектива и по-оптимистична прогноза аз не бих могъл да прочета или цитирам”, буквално се зарадва заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на доклада.

“В този доклад пише, че последните 10 години има осезаем напредък. Ако нямахме това прекъсване от първия мандат и имахме втори и трети мандат заедно на правителства на ГЕРБ, нещата щяха да изглеждат много по-различно и днес нямаше да имаме доклад, щеше да бъде прекратен”, каза той и видя подем във всичко. Според него политическите сили трябва да се обединят, за да бъде прекратено наблюдението на Брюксел.

 

“Обединени патриоти”: Нищо не сме изпълнили, но това са подробности

 

От “Обединени патриоти” настояха, че наблюдението на ЕК е “дискриминационна мярка” и трябва да бъде премахнато.

“Или трябва да бъде изготвен мониторингов механизъм за всички европейски страни, или това унизително за България и Румъния положение трябва да отпадне”, заяви депутатът Искрен Веселинов (ОП).

Той призна, че препоръките към България от януари не са били изпълнени. “Това са подробности, просто не трябва да се занимаваме с такива неща”, обясни депутатът.

 

Нинова: Толкова прегръдки и целувки на премиера – и ни дават този доклад

 

“При активната външна политика на премиера – прегръдки и целувки, ни дават доклад, и то преди председателството, в който се казва, че ЕК не може да стигне до заключението, че което и да е от изискванията в сферата на борбата с корупцията, организираната престъпност и съдебната система е напълно изпълнено”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова в сряда сутринта пред бТВ, имайки предвид демонстрацията на топли отношения между Бойко Борисов и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Тя определи предложението на ГЕРБ за промени в конституцията, с които да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията, като абсолютна димка, пиар акция и отчаян ход за пред Брюксел.

“Този ход с приватизацията е бил последен отчаян ход пред Брюксел, за да кажат: “Ето, имаме проблеми с корупцията, но той не е при нас, а е бил 20 г. назад и ние започваме да го борим”, поясни тя.