Военните взеха властта в Зимбабве

 

Зимбабвийски военни обявиха, че са завзели властта в страната, но отрекоха да става въпрос за преврат. В обръщение към нацията по националната телевизия те казаха, че тяхна мишена са ”престъпниците” около президента Робърт Мугабе.

93-годишният Мугабе и семейството му са добре и сигурността им е гарантирана, каза говорител, който уточни, че армията е взела на прицел единствено престъпниците около президента, ”причиняващи социално и икономическо страдание”.

По-късно стана ясно, че Мугабе е задържан от армията. Той е казал на южноафриканския си колега Джейкъб Зума, че е добре”, се казва в изявление на южноафриканското президентство.

Президентството добави, че Зума, в качеството си на председател на Южноафриканската общност за развитие, изпраща двама специални пратеници в Зимбабве да се срещнат с Мугабе и въоръжените сили, които са взели властта в Хараре, отбелязва „Ройтерс”.

Опозиционната партия Движение за демократична промяна (ДДП) призова за мирно връщане към конституционната демокрация в страната, съобщи „Ройтерс”. ДДП допълни, че се надява военната интервенция да доведе до установяване на стабилна, демократична и прогресивна страна.

 

Танкове контролират Хараре 

 

Танкове на армията на Зимбабве контролират в столицата Хараре подстъпите към парламента, до централата на управляващата партия и сградата, в която президентът Робърт Мугабе събира правителството си.

Намесата на армията идва след уволнението миналата седмица на вицепрезидента Емерсон Мнангагва, който е дългогодишен ветеран от войните за независимост на Зимбабве през 70-те години, бе възприеман като вероятен приемник на Мугабе допреди уволнението му на 6 ноември, припомня „Ройтерс”.

След като военните обявиха, че завземат властта в Зимбабве, по телевизията тази нощ се появи генерал-майор Субисисо Мойо, ръководител на тиловите операции, който прочете изявление.

Генералът каза, че военните са направили изявление още в понеделник, но държавните медии са получили нареждане да не го публикуват. Поради тази причина военните са преценили, че ситуацията в страната се пренася на друго ниво и са се намесили срещу престъпници от антуража на президента, извършващи престъпления, които причиняват социални и икономически страдания на народа.

Целта на тази намеса е била престъпниците да бъдат изправени пред правосъдието.

“Веднага щом изпълним нашата мисия, ние очакваме, че ситуацията ще се върне към нормалното”, се казва в изявлението.

В него се оправя призив към народа да остане спокоен и да ограничи движенията си, ако това не е нужно.

 

Какво искат военните? 

 

В изявлението членовете на съдебната система са информирани, че в ход са мерки, целящи да запазят независимостта на правосъдието. Членовете на парламента пък са информирани, че военните ще им позволят да служат на интересите на избирателите си съгласно демократичните принципи.

В изявлението е отправен призив и към младежите да осъзнаят, че бъдещето на Зимбабве е тяхното бъдеще.

Военните ги призовават да бъдат дисциплинирани и да се придържат към духа и ценностите на нацията. Политическите партии са призовани да не проявяват насилие. Държавните служители пък са информирани, че хора от обкръжението на президента са планирали да задълбочат чистката, последвала уволнението на вицепрезидента, и да я разпрострат от политическата сфера върху държавния сектор, срещу което са се обявили военните.

Те уверяват, че ще защитават всеки срещу подобни планове.

В изявлението военните поясняват, че действията им не са военен преврат и че онова, което правят въоръжените сили, е успокояването на една изродила се политическа, социална и икономическа ситуация в страната, която е можела да прерасне в пропит с насилие конфликт.

 

“Безкръвна корекция на голяма злоупотреба с властта”

 

Същевременно лидерът на групата на влиятелните ветерани от войните за независимост на Зимбабве Крис Мутцвангва, който се намира в Южна Африка, приветства действията на зимбабвийските военни.

Той каза, че страната е била на ръба на пропастта и че една военна администрация в Зимбабве ще доведе до по-добра бизнес среда след години на икономически упадък и бягство на инвеститорите.

Влиятелният ветеран заяви, че главнокомандващият на въоръжените сили на Зимбабве генерал Константино Чивенга е извършил “безкръвна корекция на голяма злоупотреба с властта и че армията ще върне Зимбабве към истинската демокрация и ще превърне страната в модерна нация, модел за подражание”, предадоха „Ройтерс” и „Асошиейтед прес”.

Американското посолство обяви на сайта си, че днес ще остане затворено и призова сънародниците си в Хараре да останат у дома заради несигурната политическа обстановка.

Великобритания посъветва своите граждани в Зимбабве да направят същото.