Най-малко 15 души загинаха при библейски наводнения в Гърция

Стотици къщи са унищожени, отнесени са пътища, а дъждовете продължават

Най-малко 15 души са загинали, десетки са ранени, а над 500 къщи са напълно унищожени при наводненията и свлачищата след проливните дъждове в Гърция. Издирват се още поне шестима души в района около Атина. Водолази търсят изчезнали хора и в морето. Властите се опасяват, че броят на жертвите ще расте, дейностите по разчистване и издирване на оцелели продължават и в четвъртък.

В най-сериозно засегнатите от бедствието райони Мандра, Атика и Неа Перамос стотици изоставиха домовете си заради страх от нова приливна вълна.

Ураганът “Евридика“ се придвижва към Северна Гърция и островите. Вали дъжд в цялата страна, духа силен вятър. Метеоролозите предупреждават за възможност от наводнения в следващите часове в различни части на страната.

“Водата дойде от планината, милиони тонове”, каза зам.-кметът на Неа Перамос Ставрос Фотиу по държавната телевизия ERT.

От общината на Атина казаха, че “силата и опасността от водната стена е невиждана”.

Телевизионни кадри показаха камиони, цистерни и автобуси, които са напълно потопени в червеникава кална маса, покрила цели квартали.

“Ситуацията е много трудна, Ниагарският водопад се изля и не може да бъде спрян”, каза заместник-губернаторът на региона Янис Василиу по държавната телевизионна мрежа ERT.

“Цяла река от отломки премина през Мандра… Това е невиждано”, каза Василиу.

“Загубихме всичко, катастрофата е библейска”, каза кметицата на Мандра Йоана Криекуки по ERT.

Затворен е старият път между Солун и Едеса в района на областта Пела. Затворени са също и много провинциални пътни артерии в района на Килкис и Пиерия, Егейска Македония, като движението се осъществява през обиколни пътища.

В Солун са паднали дървета през нощта заради силния вятър. За щастие няма пострадали, а само материални щети са нанесени на няколко паркирани автомобила.

Проблеми на много места има и по пътната мрежа в областта Епир, Западна Гърция. Машини на Гражданска защита от района работят, за да прочистят пътищата. Властите приканват водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви национален траур в страната. Той увери, че “ще бъде направено задълбочено разследване, за да не се повтори подобна катастрофа”.

Ципрас се ангажира, че правителството ще помогне на семействата на жертвите с всички възможни средства, като изтъкна, че домакинства и предприятия, засегнати от катастрофалните наводнения, ще бъдат подпомогнати.

Дъжд и буря в Гърция и за четвъртък прогнозира националната метеорологична служба. На места бурята ще е силна, особено в района на Йонийско море, в континенталната част, на остров Евбея, Спорадските острови, твърде е възможно през нощта да обхване и Цикладските острови, както и западната част на остров Крит, предупреждават синоптиците.

Текст под снимки    От началото на седмицата времето в Гърция рязко се влоши, след като ураганът “Евридика” връхлетя страната, а проливни дъждове и силен вятър предизвикаха наводнения