Каракачанов: С два шамара щях да върна прескачащите оградата мигранти

 

Елена Йончева дълбоко възмутена от съветите на вицепремиера

“Не може ли да вземе една пръчка и да го върне обратно?”. Това попита в четвъртък военният министър Красимир Каракачанов по адрес на депутатката от БСП Елена Йончева.

По-рано тази седмица тя представи филм за проблемите с оградата по границата с Турция, който обаче явно не е впечатлил вицепремиера по сигурността. Йончева е заснела как мигранти безпроблемно преминават през оградата, която излезе повече от 180 млн. лева и бе основен приоритет на “патриотите”.

“Прави им удоволствие да го снимат, аз ако бях, щях да го върна обратно с два шамара… Само не виждам таблата с кафето и локума…”, коментира лидерът на ВМРО пред бТВ.

По думите му Йончева не трябвало да се прави на журналист, който търси сензации, а да сигнализира за прескачащите границата.

“Всъщност тя прави именно това, докато двама каналджии спокойно помагат на мигрантите да минат от другата страна, след което си взимат стълбата и тръгват в посока Турция”.

Каракачанов все пак призна, че има проблеми с оградата, както твърди и Йончева – неефективното по цялата й дължина видеонаблюдение и недостатъчния брой охраняващи.

Призна и наличието на корупционни схеми, които нямало как да бъдат елиминирани изцяло.

Въпреки това военният министър защити ефективността на оградата, чиято основна цел била да пречи на евентуално масово нахлуване.

Той определи като нормално някъде по няколко души да успяват да прескочат, което се случвало и през Берлинската стена, макар че там се стреляло “на месо”.

По-късно в четвъртък Елена Йончева отговори на Каракачанов през личния си профил във фейсбук:

“Уважаеми господин Каракачанов,

Днес в национален ефир препоръчахте, вместо да снимам нелегалните мигранти, преминаващи зелена граница, да ”им бия два шамара”.

Трябва да споделя, че съм дълбоко смутена от вашия съвет.

Филмът представя факти за корупция, за търговия с националната сигурност на страната ни, за участието на Гранична полиция в трафика, за покровителството на каналите от висшите етажи на властта. Вместо отговор, обяснение, разследване за тези изнесени факти вие препоръчвате “да бия два шамара” на бежанците.

Какво бихте препоръчали на журналиста от Би Би Си, който констатира следното:

“ТЕНДЕНЦИЯТА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСЕЦИ Е МИГРАНТИТЕ ДА ПЛАЩАТ НА МЯСТО ПОДКУПИ НА ГРАНИЧНИТЕ ПОЛИЦАИ, ЗА ДА ВЛЯЗАТ В СТРАНАТА. КОРУПЦИЯТА В ТАЗИ СТРАНА ПОДКОПАВА И СИГУРНОСТТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. ПРЕСИЧАНЕТО НА ТАЗИ ВЪНШНА ГРАНИЦА С ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НЕ Е ПРОСТО ЛЕСНО, ТО Е ЧЕСТО УЛЕСНЕНО ОТ БЪЛГАРСКАТА ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ.”(2.08.2017г.)

Всeки ден в страната ни преминават големи групи от нелегални мигранти. Но вие би трябвало да знаетe това. Обществото ни получава информация само когато граждани подадат сигнал за мигранти, забелязани в товарен влак или когато бусове с тях катастрофират по българските пътища.

Лицата, които преминават незаконно възпиращото съоръжение и на които вие препоръчахте да им се бият шамари, често са жертва на същата тази система от каналджии, покровителствани от властта”.