Валери Симеонов
Валери Симеонов

 

Вицепремиерът Валери Симеонов отхвърли обвиненията на БСП, че кабинетът е виновен за демографския срив, защото управлението е като „джунгла“.

„За 6 месеца отговорното управление на ГЕРБ и Обединени патриоти свърши немалко“, заяви от парламентарната трибуна Симеонов.

„Това е един от най-тежките проблеми на съвременна България. Не мога да приема някои упреци на представители на лявата част в залата, че едва ли не това се дължи на 6-месечното управление на коалиционното правителство на ГЕРБ и Обединени патриоти. Това просто не е сериозно. Няма как процеси, които се развиват и формират с десетилетия, да бъдат обусловени в управление от 6 месеца. Аз причислявам това към изказванията с политическа насоченост, на които не трябва да се обръща голямо внимание”, каза още вицепремиерът.

Той коментира изказването на Георги Гьоков от БСП, че негативните демографски показатели трудно могат да бъдат преодолени с мерки, взети в „джунглата на това управление”:

„Това е некоректна квалификация, защото в такъв случай срещу вас сега стои един звяр, излязъл от джунглата. Мисля, че нямате такова мнение за мен”.

Вицепремиерът отбеляза, че въпросът с решаването на демографската криза не е прост и елементарен и не може пряко да се обвърже с доходите на населението.

Той даде пример с Унгария, където статистиката показва, че заплащането на еднократна сума от 32 000 евро на всяко трето дете, не е довело до повишение на раждаемостта. По думите му мерките в Русия през последните десет години също не са довели до особено значим резултат.

Той обобщи, че тенденцията за намаляване на населението е характерна и за най-развитите държави. Според него затова е трудно да се направи обща работеща стратегия за борба с демографската криза, затова правителството ще разчита и на помощта на Народното събрание.

„Ако през 1980 година естественият прираст е бил 3-4%, то през 1989 година той е 1,1%, каквато тенденция има и за годините на прехода“, аргументира се Симеонов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обаче заяви, че у управляващите липсва разбиране на проблема и отново поиска оставката на Симеонов.

Вицепремиерът обаче заяви, че няма да му отговаря и добави: „Въпросът с демографската криза е достатъчно отговорен, той трябва да бъде обсъждан, а не да бъде използван политически“.

Please follow and like us: