Ужас! 9 перничани загинаха след жесток удар между бус с незрящи от Перник и камион, кметът Церовска отпътува спешно към Ловеч

Групата от 27 души се връщала към миньорския град след тридневен престой в Дряново, 20 са ранените, понеделник е ден на траур в Перник

Собственикът на возилото Юлиян Борисов: Страшно е, пред инфаркт съм, шофьорът Марио беше специалист, не може той да е виновен

9 души загинаха и 20 бяха ранени в жестока катастрофа между пернишки микробус и камион на главен път София – Варна. В микробуса „Мерцедес” е пътувала група от 27 души от Перник. Те са незрящи от Центъра за социална рехабилитация в Перник, връщали са се към миньорския град след тридневен престой в Дряново. Шестима са загинали на място, един по пътя към болницата, а друг – в лечебното заведение. В последствие здравният министър Кирил Ананиев, който пристигна на мястото на инцидента, съобщи и за девета жертва.

По първоначални данни шофьорът на буса е навлязъл в насрещната лента за движение, в резултат на което е последвал челен удар с товарния автомобил.

Пострадали са и шофьорът, и спътникът му, пътували в камиона.

Междувременно стана ясно, че 20 души са настанени в Ловешката болница. Това съобщи д-р Анка Георгиева, изпълнителен директор на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч. „Част от пострадалите са в София, другите тепърва предстои да се приведат. Останалите са настанени по отделенията. Има и трима в по-леко състояние, които ще останат за наблюдение през нощта.“, допълни д-р Георгиева.
Кметът на община Перник Вяра Церовска изрази дълбоките си съболезнования към близките и роднините на загиналите в тежката катастрофа, след което градоначалникът отпътува спешно към болницата в Ловеч. Церовска държи постоянна връзка с кмета на Ловеч Корнелия Маринова и с директора на болницата.

„Напълно съм съпричастна с мъката и страданието на всички близки и роднини на починалите. Ще направя всичко възможно да окажа съдействие за транспортиране на пострадалите до специализирани болници в страната. Моля се на Господ да няма повече жертви, а на ранените пожелавам бързо възстановяване.”, заяви градоначалникът.

Междувременно община Перник отмени всички тържества и концерти до вторник и обяви понеделник за ден на траур.

Окръжна прокуратура-Ловеч ръководи досъдебно производство за тежка катастрофа. На мястото на инцидента е пристигнал и Валентин Вълков, окръжен прокурор на Ловеч.
По разпореждане на премиера Борисов към мястото на катастрофата бяха изпратени 4 реаномобилa от ВМА и болница „Лозенец”. Осигурени са допълнителни консумативи за болницата в Ловеч, където са настанени пострадалите при инцидента.

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди министерството на транспорта да извърши пълна проверка на микробуса, участник в катастрофата.

“Съсипан съм, устните ми лепнат, имам високо кръвно, просто не знам какво да си мисля, това е ужасяваща трагедия, много, много страшна, аз съм пред инфаркт, много съм зле”, обяви след катастрофата Юлиян Борисов, собственик на буса, в който е пътувала пернишката група.

Борисов обяви, че на микробуса е била извършена техническа проверка според изискванията и всичко било изрядно. “Шофьорът, който е загинал, се казва Марио, на 49 години, беше много добър специалист, много ми тежи, много. Няма как да е по негова вина, един от най-отговорните ми хора.