Истанбул се прости с Наим Сюлейманоглу

 

Траурната церемония и поклонението по повод кончината на щангиста Наим Сюлейманоглу започна днес след обедната молитва в една от най-големите джамии на Истанбул – “Фатих”. На церемонията присъстваха десетки видни личности от турския спортен и политически елит, както и стотици хиляди граждани, дошли да се сбогуват с спортната легенда, съобщава “Марица”.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган активно се интересуваше за състоянието на Наим, като дори лично го посети в болницата преди месец. След скръбната вест Ердоган направи изявление: “Той дълго време се лекуваше, но не успя да се пребори за живота си. Дано семейството му намери сили да се справи в този труден момент.”

Противно на очакванията, поради натоварената си програма, Ердоган не успя да присъства на траурната церемония.

Лично премиерът Бинали Йълдъръм и спортният министър Осман Ашкън Бак присъстваха на траурната церемония. В кратко изявление премиерът подчерта: Кончината на легендата в турският спорт Наим Сюлейманоглу дълбоко ни покруси. Той възкачи родината ни до най-високото ниво на щангите, като бе признат за най-добрият щангист за всички времена. Спечелените от него златни медали бяха подарък за турския народ и така Наим спечели сърцата на своите сънародници.

Управителят на Истанбул Васип Шахин, подчерта, че кончината на големия спортист и ненадминат шампион е хвърлила в скръб държавното ръководство, правителството, спортните институции, цялото общество. „Скърбим с цялото си сърце за спортиста и човека Наим. Нека почива в мир! Бог да го прости!“, обяви Шахан.

Лидерът на водещата опозиционна Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу заяви също, че “безкрайно сме ти благодарни за това, че ни накара да се гордеем с теб, Наим. Нека националният ни спортист да почива в мир, а на семейството, близките и феновете му пожелаваме сили да преодолеем мъката, която е в сърцата ни”.

Щангистът Наим Сюлейманоглу почина вчера в 14.55 часа турско време. Той беше в критично състояние около два месеца, след като през септември беше приет с цироза на черния дроб, заради което му бе направена животоспасяваща трансплантация. 50-годишният спортист беше под постоянно наблюдение, но преди няколко дни получи и мозъчен кръвоизлив, заради който претърпя нова операция. Но въпреки това състоянието му се влоши сериозно.

Ръководителят на лекуващия екип проф. д-р Ялчън Полат обяви, че са били положени всички усилия, за да бъде спасен животът на щангиста, но се появили редица усложнения. Той подчерта, че лично турският президент Ердоган се е интересувал непрекъснато за състоянието на Наим, оказвана им е била всякаква помощ.

Траурната церемония на Сюлейманоглу бе днес следобед в гробището “Едирнекапъ”, където видният спортист бе погребан с почетен държавен ритуал.

От българското консулство в Истанбул са изпратили съболезнователна нота до близките на починалия спортист, както и двама дипломати присъстваха на траурната церемония в Иставбул.

Наим Сюлейманоглу е роден на 23 януари 1967 г. в село Птичар, Момчилградско. Започва да тренира вдигане на тежести едва на 10 години, а през 1983 година за пръв път подобрява световния рекрод едва на 16 годишна възраст. Не взима участие на олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984 г. заради бойкота от страна на държавите от Източния блок.

Медиите в Турция обширно коментират днес живота на видния спортист от български произход, като акцентират на факта, че през 1986 г. той е избягал от комунистическа България едва на 17 годишна възраст, като се е скрил в турското консулство в Мелбърн, по време на Световната купа по вдигане на тежести. Медиите допълват и факта, че по това време турският премиер Тургут Йозал е приел Наим, както той се изразил, като свой син. След това Турция е принудена да заплати 1.25 милиона долара на България, за да може Сюлейманоглу да представи Турция на Олимпиадата в Сеул 1988 г. Там именно Наим спечелва първият златен медал за новата си родина.

След това Сюлейманоглу печели три поредни олимпийски титли – две в категория до 60 килограма (в Сеул през 1988 г. и Барселона през 1992 г.) и една в категория до 65 килограма (в Атланта през 1996 г.).

Турският щангист има още редица впечатляващи постижения, сред които седем световни титли, два златни медала от европейски първенства и 46 поправки на световни рекорди. Той е единственият щангист в света, който успява да вдигне тежест, която е два и половина пъти повече от собственото му тегло.

Последната поява на Сюлейманоглу в България бе на погребението на неговия първи български треньор Иван Абаджиев на 30 март.

През последните години Сюлейманоглу имаше сериозни здравословни проблеми. През 2009 г. той бе приет в болница заради проблеми с белите дробове, черния дроб и сърцето, което работеше с 40 процента от капацитета си. През целият си живот Наим е имал слабост към алкохола и цигарите, като близки приятели споделят как скришно е пиел уиски след тренировките и големите състезания, което води до проблеми с черния дроб.