Самоков и Боровец осеяни с трупове на кучета, Румяна Сичанова: В тази община решаваме проблемите така, и Карамелка е мъртва  

Природозащитничките Румяна Сичанова и нейна близка

Поредното масово убийство на кучета в к.к. Боровец и Самоков потесе местните жители, оплакаха се в редакцията на в. „Вяра”.

Убито куче

„Градът и курортът отново се осеяха от трупове и агонизиращи животни”, ужасени са гражданите. Преди дни също имаше сигнали от граждани за изчезнали няколко кучета, обгрижвани от жена, както и за пребито куче в Широки дол, разказват пред „Вяра“ самоковци. Бездомните четириноги са проблем на община Самоков от години. Самоковци излязоха и на протест с искане да бъде напавен приют. „Факт е, че вместо приют кучетата ги избиват. Това ли е начинът да решим проблема? Когато ги унищожим… До следващата пратка бебета при контейнера за боклук?”, коментират природозащитници.

Васил Попов

В социалната мрежа също заваляха сигнали, че някой отново е натръшкал кучетата в к.к. Боровец и Самоков. Имало е и случай на отровено куче в двора на спортното училище, твърдят хората.

Ето какво пише активната природозащитничка Румяна Сичанова, която преди месец организира протест в Самоков, породен от липсата на адекватни грижи за бездомните животни:

„Започна “чистенето” в к.к. Боровец!!! Преди зимния сезон! Ето по този начин решаваме проблемите тук в община Самоков. Милата Карамелка, за която се грижехме, вече е мъртва! И едно друго куче вчера е застреляно! Докога, кой го направи”.

Стелиян Николов също възмутено коментира: „Самоков сам си е виновен, че по улиците му има бездомни животни! А това е поредното устно “предписание”, изпълнявано от милиционер или  ловджия!“

 

Десетки самоковци са потресени и възмутени от случилото се. Не по-малко са уплашени за здравето на децата си и на домашните си любимци. Илиян Петров коментира: „Нека информирам тези, които осеяха курорта и града с трупове на отровени бездомни кучета, че това няма да им реши проблема. Винаги ще се намират други, които ще изхвърлят нови. Скоростта, с която ги тровите, и скоростта, с която малка група хора прибира и кастрира, никога няма да е равна на тази, с която подхвърляте кашоните с нежеланите поколения на некастрираните си домашни любимци. Оставям моралната страна на проблема да тежи на липсващата съвест на отровителите. Рискът да се отровят и хора е голям. Често отровата се хвърля около детски градини и площадки.

Преекспонираните ухапвания до момента са в болните мозъци. Дори когато са гладни, кучетата не биха нападнали никого.

Законът забранява убийството на гръбначни животни и е доста строг, предвижда ефективна присъда и глоба 3-5000 лв.

И вярвам, че скоро някой ще получи заслужено такава присъда.”

Самоковци се обръщат с въпрос както към кмета Георгиев, така и към началника на РПУ-Самоков Васил Попов: „При толкова сигнали за насилие и убийства над животните в града и курорта има ли поне един наказан убиец с такава присъда?”