Кметът на Кюстендил Петър Паунов: Законът за обществените поръчки трябва да се отмени, 500 000 лв. са непосилни за общината да плати непоръчан от нея ремонт

Петър Паунов

Има опасност сметките на общината да бъдат запорирани

Законът за обществените поръчки трябва да бъде отменен. Това заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов по повод правно решение общината да плати непоръчан от нея ремонт. Според кмета исканата сума в размер на почти половин милион лева от фирмите изпълнители е непосилна за общината. Той все пак изрази надежда, че няма да се стигне до институционално и обществено напрежение. „Запазихме мълчание по време на процеса. С безкрайно уважение към съда и съдебната власт не сме се опитвали да огласяваме ситуацията, за да не бъде възприемана като оказване на натиск върху институциите. Оттук нататък обаче всички трябва да влязат в ролята си – когато се създава една порочна практика, веднага да я преценят. Знаете, че имаше подобен казус преди година, когато излезе постановление, че ако стъпиш на пешеходна пътека, си съпричинител на ПТП. Тогава се видя веднага, законодателят промени закона. Оттук нататък, ако тази пробойна съществува, незабавно всички институции трябва да стигнат до решение“, коментира Петър Паунов пред „Фокус”. Той допълни, че не може да съществува закон, който да бъде над обществения интерес. Ако не се стигне до решение в полза на община Кюстендил, ще бъдат потърсени всички правни способи за защита, уточни кметът.

Община Кюстендил е изправена пред запор на всички сметки, защото е осъдена да плаща за непоръчан от нея ремонт. Необичайният правен казус е отпреди осем години, но решението на последна инстанция излиза сега. Тогава общината възлага спешен ремонт, за да бъдат отстранени щети от наводнение. Фирмата изпълнител извършва ремонтните дейности и приключва в срок. Повече от шест месеца по-късно обаче от фирмата заявяват, че са надработили и общината им дължи още пари. „Въпреки че общината не е възлагала действията, тя е осъдена за обогатяване с около 650 кубика скални маси на стойност 290 хил. лв. С лихвите и разноските до момента сумата е почти половин милион”, поясни кметът на града Петър Паунов. „Тук има много тежък правен прецедент. Можете да си представите – във всяко едно дере всяка фирма може да работи, да предяви претенции след това, че трябва да й бъде заплатено, и общината или държавният орган да бъдат осъдени”, коментира още кметът. Според общината казусът може да бъде преодолян с тълкувателно решение или законодателна промяна, за което са сигнализирали компетентните органи.

Сметките им могат да бъдат запорирани във всеки един момент.