Премиерът Борисов разпореди спешен ремонт на яз. „Бели Искър”, инж. Хитров: Нужни са 60 млн. лв., 16 г. „Софийска вода“ поддържа язовира в неизправно състояние, криещо опасност за хората от Самоковско

Бойко Борисов

Областният управител Илиян Тодоров ще избере съответния проект, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил спешни мерки за язовир “Бели Искър”, който е в неизправно състояние, след искане на главния прокурор Сотир Цацаров. “Имам писмо от главния прокурор във връзка с направените проверки по язовирите в последните години.

Й. Фандъкова

Резюлирал съм го до министъра на икономиката, на екологията, на МРРБ и кмета на София да се извършат незабавни мерки, да се изпълнят препоръките по възможно най-бързия начин. По принцип препоръката е за язовир „Бели Искър“, заяви министър-председателят.
Язовир “Бели Искър“ е в неизправно състояние и следва да се предприемат незабавни укрепителни действия, съобщи в края на февруари тази година зам. главният прокурор Ася Петрова.

Инж. Ганчо Хитров

Язовир “Бели Искър“ има констатирани проблеми и затова са подготвени проекти за реконструкция на язовирната стена, уточни по-късно в Министерския съвет кметът на София Йорданка Фандъкова. “Язовирът има акт за държавна собственост. В същото време концесионерът “Софийска вода“ стопанисва язовира съгласно концесионния договор. Затова работим заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да може да се намери най-добрата форма”, посочи Фандъкова.
Тя обясни, че язовирът се нуждае от конструкция на стената. Има изготвени няколко проекта. По думите на Фандъкова ще бъде възложено на областния управител на София да избере съответния проект. “Яз. „Бели Искър“ има проблеми, които са констатирани и точно затова са подготвени и тези проекти, за да бъде реконструирана язовирната стена. Има частична реконструкция преди години – първи етап и е необходимо да бъде довършена“, каза още Йорданка Фандъкова.

Преди дни за пореден път инж. Ганчо Хитров – председател на Инициативния комитет за намаляване цената на водата и подобряване на водоснабдяването в България, дойде в Самоков и се срещна с медиите. Хитров донесе и куп документи, сред които и подписан от кмета на Самоков, Владимир Георгиев, кмета на Бели Искър Крум Георгиев и др., с чийто текст се настоява за търсене на отговорност от подписалите договора за концесия Столична община и „Софийска вода“. Във въпросния документ пише, че община Самоков си е свършила работата и е изпратила писма до Столична община с „Изявено категорично желание за участие в срещи, относно решаването на въпроса, свързан със стабилизирането на язовирната стена. Общината ясно е изразила готовността си да окаже съдействие в посока за решаване на проблема“ – е част от текста на документ, чиито адресати са главният прокурор, премиерът Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, кметът на София Йораданка Фандъкова и други.

Инж. Хитров в друго писмо припомня, че „в продължение на 16 години „Софийска вода“ АД поддържа язовир „Бели Искър” в неизправно състояние, криещо опасност за живота на хората от Самоковско. От язовира се водоснабдява 25% от София, изцяло Самоков, Боровец и всички населени места по Рилския водопровод.

Илиян Тодоров

Строителството на язовира започва през 1936г. и завършва през 1947 г. Дължината на стената при короната е 533 м., височината е 50 м, при общ обем на водата 15,3. Това е най-дългата язовирна стена в България с проектант и строител инж. Иван Иванов – кметът на София с най-дълъго управление. През тези 70 години на експлоатация на съоръжението водата е извличала от стената свързващо в бетона вещество, което е довело до деструкция на стената. Стената на язовира не е оразмерена противоземетръсно, защото по време на проектирането й не е имало такива методи в България.

Сотир Цацаров

По време на срещата инж. Хитров припомни: “През 2002 г. е завършен първият етап от ремонта на язовирната стена. През 2002-2004 г. се разработва и приема от ЕТИС при Столична община Проект за втори етап от общото дългосрочно стабилизиране на стената, този път откъм външната й страна против обръщане и хлъзгане при основната фуга. Проектът е дело на Консорциум „Риск инженеринг” и „Енергопроект” и възлиза на 460 000 лв. Към строително изпълнение на проекта обаче така и не се пристъпва, а предвидените капиталови инвестиции са отклонени за други инфраструктурни обекти на Столична община. Това става причина проектът да загуби давност, което налага отново да се премине през етап проектиране. След поредица работни срещи, инициирани от НКПВБ в продължение на няколко години, „Софийска вода” АД възлага на сборен /интегриран/ екип от академични специалисти да извърши комплексна експертиза относно „Проучване, изследване, проектни работи и актуализация на якостно-деформационните характеристики на скалата и бетона с оглед оценка на състоянието и предложение за укрепване  за гарантиране дългосрочната устойчивост на язовирната стена „Бели Искър”. В резултат на това е установено, че стената на съоръжението не е оразмерена за сеизмична устойчивост, а характеристиките и параметрите на скалната основа и бетона крият опасност. Експертизата е представена в Столична община на 03.09.2013 г. и на 14.01.2014 г. приета от ЕТИС. „ – припомни инж. Хитров.Това е мотивът от Националния комитет да настояват за незабавен ремонт на язовирната стена.

Инж. Хитров в писмото си настоява до 12 декември 2017г. Столична община и „Софийска вода“ със съдействието на МРРБ да организират и проведат съвет в Министерството за приемане на изготвените проекти за ремонт от фирма ЕЖИС България ЕАД“.

„От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор се произнесоха, че стената на язовир „Бели Искър” е компрометирана и крие опасност“ – коментира инж. Хитров. Изчисленията показват, че за ремонта й ще са необходими 60 млн. лв, които няма откъде да бъдат взети според него. Според Хитров всичко е в ръцете на държавата, правителството, Столична община, като най-голям ползвател на водата, и, разбира се, концесионерът на съоръжението „Софийска вода” АД, чийто договор изтича 2025 г.