Община Дупница обявява обществената поръчка за избор на проектант за първата клетка на депото до дни, работният проект с прогнозна стойност 200 000 лв.

Красимир Георгиев

 

 

Община Дупница ще обяви обществената поръчка за избор на проектант за първата клетка на Центъра за преработка на отпадъци, съобщиха от пресцентъра на общината. След среща на представители на 6 общини от Сдружение „Рила еко“, което ще е собственикът на клетката, стана ясно, че от общинската администрация имат готовност да обявят поръчката още следващата седмица.
По информация на зам.-кмета на община Дупница Красимир Георгиев представители на 6-те общини са се уточнили, че не е необходимо да бъде правена по-сложната процедура по съвъзлагане на общините. Възложител на поръчката ще е община Дупница. Останалите общини ще участват с полагащия им се финансов ресурс, пропорционално на броя на населението. Преди обявяването на обществената поръчка всяка от общините ще се запознае с документацията.
Трябвало е да се прецени и финансовият ресурс, необходим за работното проектиране. Конкретни суми все още не може да бъдат посочени, но е взето решение за процентното съотношение. Делът на община Кюстендил е 49%, на община Дупница – 32%, а на останалите – под 10%.
Все още не може да се каже каква ще е цената на работния проект. Прогнозната стойност ще бъде около 200 000 лв., но крайната цена ще стане ясна след приключване на процедурата. В общината предполагат, че в средата на януари ще има избран проектант. В началото на март трябва да има работен проект, който да се внесе в ПУДООС.

На 29 декември ще бъдат отворени офертите, входирани във връзка с процедурата за избор на изпълнител на дейностите по предварително третиране на около 19 000 т отпадък годишно на общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол, както и транспортирането за последващо оползотворяване. Обществената поръчка вече е обявена и е с прогнозна стойност 2,4 млн. лв. Срокът е 2 години. Изборът на фирма се налага заради липсата на център за преработка на отпадъци и изискването незаконните сметища, на които сега се трупат отпадъците, в края на годината да бъдат затворени.