Самоковски кметове гневни: Взеха ли се 154 000 лв. от бюджета на селата в Самоков за асфалт пред хотелите в Боровец?

Съветникът д-р Панев: Много често се случва направени разходи извън планирания бюджет ОбС да ги узаконява след месец-два

 

Селски кметове избухнаха на ОбС заседание в Самоков с въпроса: „Взимат ли се пари от нашите бюджети, за да се асфалтира пред хотели в центъра на Боровец?”. Кметът Владимир Георгиев обаче отсъстваше, според коментарите между съветниците в залата отишъл да представи Самоков във Франция като екообщина. Обяснения по финансовите въпроси даде заместничката му Сия Шехтанова, която обясни защо са ползвани пари от бюджета, преди да са гласувани от съветниците. „В селата се говори, че всички пари отиват за градинките в Самоков и за асфалт в Боровец. Защо ни ощетявате?“, питали жителите на селата своите избраници в кметствата.

След като стана ясно, че трябват 154 бона за асфалт в Боровец, зам.-кметът Сия Шехтанова обясни: „Този сезон община Самоков реализира първи етап от мащабен проект за подмяна на водопровод и канализация в Боровец. С безвъзмездна финансова помощ от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) в размер на 2 793 000 лв. бяха подменени част от водопровод и канализацията и бяха свързани с общинската пречиствателна станция „Яйцето“.

Проектът предвиждаше изкърпване на асфалтовата настилка в частта, в която има изкоп, но изкопът се наложи от двете страни на пътя – за водопровод и за канализация. В процеса на работа се установи, че е компрометирана асфалтовата настилка от години заради нуждата от подмяна на ВиК и се реши да се постави плътен пласт асфалт върху цялото платно около хотелите в централната част. Бяхме планирали 140 000 лв. в бюджета за тази дейност, тъй като асфалтирането след подмяната на ВиК следваше да бъде поделено между общината и изпълнителя на проекта, но се взе решение да се сложи асфалтът, за да се спази срокът. Затова са налага да се догласуват тези допълнителни средства.

Съветникът Васил Зашкев взе думата след обясненията на заместник-кмета Сия Шехтанова и коментира, че де факто парите, които администрацията иска да бъдат гласувани, се взимат от селата. „Какви мерки бяха предвидени в рамките на парите, които са за селата – 154 000 лв., и как ще ги компенсирате?” – попита Зашкев.

„Тези пари бяха включени в бюджета за 2017 г. и се очаква кметовете на села да подават заявки за ремонти. До момента има реализирани проекта в няколко села – Говедарци, Маджаре, Бели Искър”, отговори заместник-кметът Шехтанова. До края на годината няма да реализираме тези пари за останалите села, като тези 154 000 лв. не са изразходвани и ще ги заложим в бюджета за 2018 г.

Съветникът д-р Панев продължи дискусията: „Поставени сме отново в неудобно положение. Тези разходи са направени, а сега трябва да ги гласуваме постфактум. Това се случва много пъти – направени разходи извън планирания бюджет ние после ги узаконяваме след месец-два. Наемите от пистите и лифтовете отиват в държавния бюджет или в бюджета на фирми, а разходите за инфраструктура остават за общинския бюджет. Не трябва ли да си потърсим правата?“ – попита д-р Панев.

Думата взе и кметът на Драгушиново Георги Хаджийски след твърденията, че заради прехвърлените пари за асфалтирането в Боровец са взети пари от бюджета, предвиден за селата. Той заяви, че преди две години е кандидатствал с проект в ПУДООС, който не беше одобрен. Стойността ме е 10 000 лв. „Това касае улиците след наводнението, те са в окаяно състояние. Подал съм заявление, хората от Драгушиново се оплакват, разбиват си колите. Не получихме и за улиците нито един лев. 600 човека живеем там, това е живо село. Хората са прави. Казват, че плащат огромни данъци в крайна сметка си разбиват колите. Не съм съгласен да се пренасочват по този начин пари. Щом парите са заложени за селата, тези средства трябва да отиват за селата“ – заяви кметът на село Драгушиново Георги Хаджийски.

След дискусията председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева предупреди, че за последен път съветниците гласуват ползването на пари, които вече са използвани.