Прокуратурата с горещи разкрития за състоянието на язовирите и убийствата през последните дни

 

Прокуратурата направи разкрития за състоянието на язовирите преди валежите през предстоящия закон. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира и убийствата у нас през последни дни.

“Днес главният прокурор внесе сигнал до министър-председателя, за да се вземат всички мери и да не се допускат наводнения заради неизправни системи”, обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

“Върховната административна прокуратура извърши редица проверки. Установихме, че изискванията за безопасна експлоатация на язовирните съоръжения не се спазват. Над 54% от съоръженията са в неизправно състояние. Над 2000 язовири са в негодно състояние”, заяви заместникът на главния прокурор Ася Петрова.

Валентин Чиликов

По думите й проверката е констатирала масово неизпълнение на задължителните предписания.

“Въпреки констатираните многобройни нарушения по-голямата част от актовете са съставени след намесата на Върховната административна прокуратура”, разкри тя.

“Касае се за бездействие от страна на компетентния контролен орган, в случая това е Държавната агенция за метрологичен и технически надзор”, категорична е Ася Петрова

“В хода на разпоредената проверка от Върховната административна прокуратура за язовир “Бели Искър” се установи, че до настоящият момент не са предприети ремонтни дейности за сигурността и безопасността на съоръжението. Отговорността за финансирането на тези ремонтни дейности се прехвърля между министерства, Столична община, Областната управа и концесионера “Софийска вода АД”. Поради това ние ангажирахме компетентните лица да предприемат незабавни мерки и да наложат санкции”, обясни заместникът на главния прокурор.

“Съставен е акт на министъра на регионалното развитие заради бездействие и липсата на ремонт на стената. Актът е от месец август 2017 година. Стартирано е административно производство. Проблемът с язовир “Бели Искър” е с години назад”, добави магистратът.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира и убийствата от последните дни: “Към този момент извършителят на убийството в “Хиподрума” е неизвестен. Няма повдигнато обвинение. Касае се за изключително жестоко убийство. Имаме установена прострелна рана в коремната кухина и прерязано гърло. Убитият е ключар, няма криминални прояви. Възможно е да става въпрос за битов конфликт, нямаме информация за поръчково убийство”, заяви тя.

“Вчера арестувахме и лицето, извършило убийството в Перник. То е задържано на Летище София. Разполагаме със свидетели и очевидци на извършеното престъпление. Установихме, че лицето е отишло при своята баба в Италия и оттам се е върнал у нас вчера около 18.00 часа, където е заловен”, разкри говорителят на главния прокурор.

“Към момента няма постъпило искане от страна на БСП относно изказване на министър-председателя Бойко Борисов, че в парламента има замесени в наркотрафик и купуване на гласове”, уточни Румяна Арнаудова.

По думите й две идентични искания вече са постъпили в прокуратурата и към момента се прави проверка. “Ако БСП внесе такова искане, то ще бъде прикачено към настоящата проверка”, каза още говорителят на главния прокурор.

ВИДЕО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: pik.bгg