Управляващите: Над 5200 сделки трудно могат да бъдат преразгледани, но могат да бъдат разследвани

 

Представители и от ляво, и от дясно твърдят, че идеята на ГЕРБ за ремонт на Конституцията и махане на давността за приватизационните сделки не е нищо друго освен медийна димка

 

Представители и от ляво, и от дясно твърдят, че идеята на ГЕРБ за ремонт на Конституцията и махане на давността за приватизационните сделки не е нищо друго освен медийна димка. Всъщност приватизираните предприятия са над 5000, като най-много са продадени при управлението на Обединените демократични сили. Преди това, докато министър-председател е Жан Виденов, са раздържавени малко над 800 предприятия. Докато Иван Костов е премиер, се приватизират 3700. При управлението на Симеон Сакскобургготски са раздържавени осем пъти по-малко дружества. При Сергей Станишев са продадени 32 държавни фирми, а настоящият премиер може да се отчете с девет. Появилите се коментари, че активи за 30 млрд. са били продадени за десетина, трудно могат да бъдат потвърдени или опровергани, категорични са експерти, анализирали приватизацията в прехода. У нас инвентаризация на активите никога не е правена. „Дали един актив е евтин, или скъп, е въпрос на политическа оценка, но в никакъв случай не и на добро пазарно изследване – коментира пред bTV Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. – Само един прост пример – спомнете си каква беше стойността на един строителен актив, да речем апартамент, в страната през октомври 2008 г. и каква беше тя през май 2009 г. Ако някой някого е ограбил, той надали след това изведнъж е минал в белия бизнес и няма скелети в гардероба“. Управляващите са категорични, че над 5200 сделки трудно могат да бъдат преразгледани, но могат да бъдат разследвани.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV депутатът от ГЕРБ Тома Биков припомни, че има сделки през 1997 г., с които за 70 хил. долара са придобити активи, струващи в цял свят милиони. От дясно пък напомниха, че опити да се преследва приватизацията вече имаше.

„Те повтарят аргументите на Филчев (Никола Филчев, главен прокурор 1999 – 2006) едно към едно – с лудите сметки за оценки за по 20-30 милиарда долара. Много хора – най-вече тогавашният премиер Иван Костов, бяха разкарвани по съдилища много дълго време само за да бъдат оправдани“, коментира Радан Кънев от ДСБ.

От ляво настояват освен сделките от 1993 г. насам да се проверят и днешните обществени поръчки и концесиите. И питат защо тъкмо ГЕРБ е отменил текст, който е задължавал новите собственици да ипотекират част от раздържавеното предприятие като гаранция, че ще се следват договорите.

„На тези, които са откраднали, те им казаха: „Бъдете живи и здрави, откраднатото – откраднато, ние ще пием по една студена вода“, коментира Румен Гечев от БСП. – Това е кризисен пиар: „Не гледайте зулумите, които правим в момента, дай ще ходим 30 години назад“.

И от ляво, и от дясно поставят въпроса как и кой решава за престъпленията, свързани с приватизацията да няма давност, а за други тя да важи.