Български мигранти в Германия пропищяха от палежи, гонят ги с огън от жилищата им Бремерхафен

 

Българските мигранти в немския град Бремерхафен отново изтръпнаха заради пореден пожар в квартал Лее. Огнената стихия в четвъртък сутринта обхвана една от многото стари и порутени сгради, обитавана под наем от преселници. За късмет този път вътре е нямало никого.

Тази година в квартала са избухнали подозрително много пожари – над 20, повечето в стари постройки. Местните медии спекулират, че може да става дума за умишлени палежи. Полицията не потвърждава. Все още никой не е заловен. Част от пожарите засегнаха български граждани, дошли да търсят препитание.

По-рано тази година 14 българи, сред тях 7 деца, пострадаха от огън. Преди дни горя стара кооперация в Лее, обитавана от имигранти. Много от тях са българи. Екип на местното тв предаване “Buten un binnen” разговаря с една от тях. Соня е от Варна, в Бремерхафен живее от 6 години. Пристигнала с мъжа си и двете им деца, тук им се родило трето. Семейството живее под наем в Лее, плаща 740 евро на месец. В сумата влизат и разходите за ток. “Надявах се да си намеря работа тук”, казва Соня. Уточнява, че когато дошла, майка й вече се била устроила в града. В момента тя е домакиня. Съпругът й има редовна работа, затова семейството не разчита на социални помощи. Надяват се обаче да бъдат одобрени за т. нар. пари за жилище – социална добавка за семейства с ниски доходи. Когато онази вечер избухнал пожарът, семейството спяло. Събудили ги полицаи и пожарникари. Униформените се интересували на кого е детската количка в коридора – била на българите.

Факт е, че предишни пожари са тръгвали от детски колички или други предмети, оставени по коридорите. Полицаите влезли в жилището им, взели им данните и ги разпитали. След пожара Соня чула от съседка, че имало някакъв младеж, който подпалвал разни вещи, най-вече на български мигранти. Затова тя и останалите българи от квартала вярват, че някой иска да ги прогони. “Нямам идея кой може да е. Само забелязвам, че това става винаги там, където живеят хора като нас”, разказва Соня.

Дали чувства, че не е добре дошла в Бремерхафен? “Разбира се, че смятаме така. Но нямаме изход. Не искаме да се връщаме в България, искаме да останем”, казва Соня. Тя не говори добре немски и признава, че се обръща към общинските служби само в краен случай. Иначе ги избягва по принцип. Българските мигранти в Бремерхафен преди време бяха забъркани в скандал с огромна измама със социални помощи. Местните власти започнаха разследване, което показа, че в аферата са намесени местни политици, докато българските граждани са били експлоатирани като бели роби.