Местният парламент увеличи с 10 лв. таксата за освобождаване на кола от наказателния общински паркинг в Дупница. Въвежда се нощна такса за ползване на паркинга пред Промишленото

ОбС увеличи част от таксите, плащани от гражданите.

С 30 ст. на ден увеличават ползването на детски градини за малчугани от 2 до 4 години

40 лв. ще плащат шофьорите за освобождаване на автомобил от наказателния общински паркинг в Дупница, решиха общинските съветници на свое заседание. Промяната бе направена с гласуваните промени в Наредбата за местните данъци и такси и цени на услуги, предложени от кмета Методи Чимев. Таксата за нарушителите в периода, в който в града функционираше репатриращ автомобил („паяк“), бе 30 лв. Увеличението с 10 лв. цели дисциплиниране на водачите, обяснено бе на сесията. Прието бе и предложението, ако водачът дойде в момента, в който колата му се вдига от „паяка”, таксата за освобождаване да е 20 лева.

Местният парламент подкрепи и въвеждането на нощна такса за ползване на общинския паркинг пред Гимназията по облекло и обувна промишленост (Промишленото). 3 лева ще бъде нощната такса за леки коли, автомобили до 12 тона и микробуси до 12 места. Същата сума ще се плаща и за целодневен престой. 9 лева пък ще бъде нощната такса на общинския паркинг за превозните средства над 12 тона, такава ще бъде и цената за дневния престой.

Георги Райнов от групата на БДЦ предложи служители на общинската администрация и общински съветници да плащат 80 лева за освобождаване на автомобил от „паяка”, но това не бе подложено на гласуване.

Обяснения по докладната направи кметът Чимев, който подчерта, че целта на репатриращия автомобил е най-вече да въведе ред с паркирането в централната градска част, а не да реализира печалба.

Докладната бе приета с 32 гласа „за” и един „въздържал се”, какъвто бе вотът на Златко Славев от БСП. Неговият съпартиец Ивайло Петров попита кои са причините за измененията. Отбеляза също, че в наредбата не е упоменато дали паркингът, за който се въвежда такса за ползване през нощта, ще се охранява. По време на обсъждането бяха посочени куп проблеми, свързани с безразборното паркиране и задръстванията на улиците. Изброени бяха няколко горещи точки в града извън синята зона, като ул. „Николаевска”, пл. „Развесена върба”, ул. „Пазарна”, района около бившата обществена баня. Славчо Павлов каза, че е крайно време проблемът в тези конфликтни зони да бъде решен. Съветникът от Реформаторския блок изрази становище, че улицата при Развесената върба трябва да стане еднопосочна, за да се отпуши. Шофьорите паркират в дясната лента и е невъзможно да се мине. Не може ли улицата да стане еднопосочна? На ул. „Пазарна” ежедневно сутрин и вечер няма минаване, каза Павлов. Освен това отбеляза, че на общинския паркинг пред хотел „Рила” има 4-5 места, на които постоянно паркират гости на хотела, без това да е регламентирано. Председателят на ОбС Емил Гущеров пък обърна внимание на проблем с паркирането на живеещите на в кооперацията на ул. „Лоза” (сградата на „Напоителни системи”). Улицата е без изход, хората няма къде да паркират и са внесли подписка, обясни Гущеров. Местният парламент промени и таксата за ползване на детски градини за малчугани от 2 до 4 години, която поскъпва с 30 стотинки. От 1,70 таксата за родителите на деца от тази възрастова група бе увеличена на 2 лева на ден. Таксата за 5 и 6-годишните деца остава 1,70 лева. Стана ясно, че промените се правят, за да се осигурят повече средства за подобряване храненето на децата. Кметът Методи Чимев поясни, че реално един храноден в детските градини е не по-малко от 3,70 лева.