Блок №3 в жк „Бистрица” в Дупница чака Акт 15 на 10 декември, съседният №1 – 10 дни по-късно

Украинците приключват работата от едната страна на блока.

 

Закончилис, увериха украинците, които се трудят над блок 3, съседи от блок 1 държат под око работниците

 

„До 10 декември блок №3 в жк „Бистрица”, който се санира по програмата за енергийна ефективност, ще има акт 15.

Веселин следи изкъсо работата по блок №1.

Ремонтите по блок №1 в квартала трябва да приключат десетина дни по- късно от тази дата”, това обяви за вестник „Вяра” Славка Петровска от строителния отдел към община Дупница, потърсена за коментар заради проточилите се ремонти по двете сгради.  Както „Вяра” писа през септември, от община Дупница обявиха, че ще търсят неустойки от фирмите, саниращи двата блока – „Био про дизайн” ЕООД и „Екодом билдинг” ЕООД, заради забавянето. Според разчетите двете сгради трябваше да са готови още на 20 октомври, но месец по-късно на място работата все още кипи с пълна сила.

Работата кипи с пълна сила, техническият ръководител обяви, че са на финала.

Екип на „Вяра” провери на място как върви санирането. Оказа се, че над новия облик на блок №3, който се санира от „Био про дизайн”, се труди българо- украинска бригада. Украинците облепваха с изолация последните етажи от единствения несаниран вход на блока. „Закончилис, закончилис”, обявиха те в отговора на въпроса кога се очаква да приключи работата по блока. От другата страна на сградата работи българската бригада.

Работниците довършват едната част от блока.

За „Вяра” техническият ръководител на обекта, който се представи с името Светослав, заяви: „Времето ни забави, но сме на приключване. Голяма част от фасадата е готова, до края на седмицата ще развалим скелето там.” Относно влаганите в ремонта материали той уточни, че получават всичко на място, но той е доволен от качеството и уточни, че работата им се следи под лупа от строителния отдел на община Дупница, които често ги навестявали на обекта.

По-назад е ремонтът на блок №1, който е поверен на „Екодом билдинг” ЕООД. От страната с остъклените тераси всичко е почти изцяло покрито с изолация, като голяма част вече дори е боядисана. От другата страна обаче блокът е направен само наполовината, работата по останалото крило все още не е стартирала, на мястото дори не е вдигано скеле. Работата стриктно следяха хора от блока. Те не бяха притеснени от факта, че ремонтът се е забавил толкова. Работата стартира в разгара на лятото и все още продължава.

 

Оттогава голяма част от блока е в желязната прегръдка на вдигнатото скеле. Тръбите пред прозорците обаче явно не са попречили на живеещите в блока. „Няма как да мине без неудобства, ремонт е все пак. Чакаме с нетърпение да стане готово и блокът да е като нов. Затова не се оплакваме от несгодите. Секелето не ни пречи, нямаме оплаквания”, обяви жителка на блока. Нейният съсед Веселин отсече: „Какво да се оплаквам, това е най-добрата бригада.  Вижте как работят, аз ги следя. Работниците в един глас обявиха, че това е началникът им, който не ги изпуска от поглед.

Въпреки задоволството на хората и уверенията на работниците, че ремонтите са на финалната права, от община Дупница заявиха, че забавянето ще коства неустойки на фирмите, които са заложени в договорите им.

„По договор заради забавянето те дължат 5% неустойка от стойността на договорите си. Забавянето вече е достатъчно голямо. Проверките на работата са регулярни. Колегите от Строителния отдел имат някои забележки, с които фирмите се съобразяват и своевременно отстраняват нередностите”, каза Славка Петровска. Санирането и на двата блока е еднакво до стотинка. Санрането на двете сгради струва точно по 1 211 835.16 лв. без ДДС.