Финансовият шеф на частната болница К. Костадинов и управителят на общинската болница в Дупница Д. Недин си налетяха на бой в общината

Димитър Недин

Костадинов: Доц. Недин пуска гинеколозите Исаков и Миков да оперират в хирургия, без да са назначени на работа, давам ги на прокурор

ОбС шефът Е. Гущеров: Един човек годишно може да има 150 часа извънреден труд, а Недин декларира по 300 часа за последните месеци

На 15 декември назначават прокурист в общинската болница в Дупница, екскметът Пламен Соколов: Проблемът на болницата се казва Крум Бонев и Кирил Кирилов

 

Финансовият директор на частната болница в Дупница – общинският съветник Костадин Костадинов, и управителят на общинската болница доц. Димитър Недин стигнаха почти до бой пред вратата на Общинския съвет.

Костадин Костадинов

„Лъжец, не изпълняваш обещанията си. Как може да правиш два договора? Единият за предшественика ти Владимир Миков и друг за гинеколога Борко Исаков, които, без да работят в болницата, ги пускаш да оперират? Това е абсолютно корупционна схема”, креснал в лицето на Недин Костадин Костадинов.

„На тебе ли ще ти давам обяснения, никога”, изрепчил се и Недин.

Кирил Кирилов

Сблъсъка предотвратил екскметът Пламен Соколов. Той извел Недин от фоайето и дълго вървял през площада с него.

Методи Чимев, Емил Гущеров, Йонко Гергов и Милен Попов

„Да, стигна се до сблъсък. Но той беше само словесен. Костадин Костадинов заяви на Недин, че ще го даде на прокуратурата за безстопанственост и злоупотреба със служебно положение. Обвини го и в серия лъжи. Обещал да отстрани двама гинеколози на заседание на Икономическата комисия, чийто председател е Костадин Костадинов, но после казал, че няма да го направи. Не може така. Общинският съвет е собственик на общинската болница и Недин е длъжен да изпълнява директивите на общинските съветници.

Пламен Соколов

Просто го дръпнах и му казах, че спорът може да бъде решен по друг начин и го изведох от фоайето, но бой не е имало. Недин само си позволи да отговори на Костадинов на висок глас. Обясних му, че това е сградата на Общинския съвет и на гражданите на Дупница и го изведох”, каза Пламен Соколов.

За коментар потърсихме и д-р Димитър Недин. Той беше категоричен: „Нищо няма да кажа.”

Стефан Ковачев

„Недин не изпълнява обещанията, които дава пред Икономическата комисия и Общинския съвет. Сключил е два граждански договора с Исаков и Миков. Ако си доведат пациенти, те да влизат и да ги обработват в отделението. Мотивът е да довеждат пациенти. Само че базата на болницата не им е бащиния. По този начин се отварят т.нар. корупционни практики. Ми те може да си правят разни аборти и да си прибират парите в джоба. Резултатът от тези договори за болницата са 0 лв. от единия и 200 лв. от другия. Друг е въпросът. На Икономическа комисия беше казано на Недин, че това е абсолютно корупционна практика и той пое ангажимент да я прекрати. Но това не стана. До ден днешен това продължава. Казаха му във фоайето, че той лъже Общинския съвет и Икономическата комисия. Той ме репликира и се скарахме. Аз му казах „след като ме лъжеш мен, след като лъжеш съветниците, ще отговаряш пред прокуратурата”.

Борко Исаков

Аз каквото и да кажа, все ще се изтълкува неправилно, защото моето име се свързва с частната болница. А аз казвам, че общинската болница не пречи на частната.

Питах Недин как си позволява да си пише 130 часа извънреден труд. Питах го колко часа извънреден труд полага и той ми отговори 130. Казах му: „Вие нямате законно право да си пишете извънреден труд. Вие сте с договор за управление, а не с трудов договор. Това е злоупотреба със служебно положение. Вие нанасяте щети на общинската болница и ние няма да допуснем да ви издържаме да си играете на хирургия.” В момента Недин реализира престъпление от общ характер. Ще го дам на прокуратурата и за безстопанственост. Досега се въздържах, но сега той ми повиши тон във фоайето”, заключи Костадинов.

На сесията стана ясно, че Общинският съвет в Дупница ще избере прокурист на МБАЛ „Св. Иван Рилски” на следващото си заседание, насрочено за 15 декември. Управителят на общинската болница доц. Димитър Недин стоя в залата и мълча. Решено бе прокуристът, независимо кой ще е той, да бъде назначен за 1 година, с 3-месечен изпитателен срок. По предложение на Димитър Крекманов от ГЕРБ след повторно гласуване изборът на конкретно лице бе отложен. Мотивът бе да не се вземе прибързано и грешно решение. „Нека не избързваме както досега с избора. На следващата сесия можем да се запознаем с конкретните предложения и имена и тогава да изберем“, предложи Крекманов. „За” предложението му гласуваха 18, „против” – 4, а с „въздържал се” – 6 от съветниците.

Докладната записка, касаеща изпадналото във финансов колапс лечебно заведение, предизвика поредните разгорещени спорове в залата. В продължение на близо 2 часа съветниците дебатираха дали въобще е нужен прокурист. Да заемат поста, бяха предложени общинският съветник от ГЕРБ и хирург в болницата д-р Йордан Никулчин и Александър Иванов. В момента на предлагането му д-р Никулчин не беше в залата, заради което не се разбра ще се съгласи ли да поеме поста, тъй като това би означавало да се откаже от мястото си в Общинския съвет.
Александър Иванов изслуша дебатите мълчаливо. Категорично против назначаването на прокурист бяха д-р Крум Бонев и д-р Кирил Кирилов от Дясна либерална партия. „Мисля, че правим поредната глупост, при положение че вече се опарихме. Какво налага да бъде сложен прокурист? Болницата върви в правилна посока. За юли месец е с 21 000 лв. на плюс, август – 13 000 лв. на плюс, септември – 8000 лв., октомври – 13 000 лв. на плюс. Задълженията от първи до шести месец са били 105 000 лв. До месец десети задълженията за тази година са 52 000 лв. Цифрите говорят, че резултатите са повече от положителни. `Айде да не казваме, че са най-добрите, но има положителна тенденция. Затова трябва да помислим необходимо ли е още веднъж да слагаме втори човек. При положение че ние сме финансово нестабилни, едно такова нещо ще утежни. Кой ще плаща заплатата на прокуриста? Ако плаща болницата, това са още 25 000 лв. на гърба на здравното заведение”, заяви Бонев. Според него с назначението на прокурист в болницата се създава втори властови център.

„Бонев и Кирилов държат болницата в смъртоносна хватка от повече от 10-15 години. В момента са съветници, а винаги са били зам.-управители на болницата. Искам Бонев и Кирилов да си признаят колко часа извънреден труд даруват на Недин. Истина ли е, че той е 170 часа? Истина ли е, че тези 170 часа са равни или по-големи на заплатата, която получава? В знак на каква благодарност и за какво са допуснали това изтичане на средства? Кой нормален човек е в състояние да работи по 8 часа на ден и да има 170 часа извънреден труд? Истинският проблем на болницата са Бонев и Кирилов, а всички знаем, че те са собствениците на частния медицински център. Докато двамата са там, болницата никога няма да има собствен медицински център и да тръгне напред като частната болница”, заяви за вестник „Вяра” екскметът Пламен Соколов.

Привържениците на идеята за назначение на прокурист бяха категорични, че целта е прокуристът ежемесечно да дава отчет за работата и разходите в здравното заведение. Според тях с предоставянето на ежемесечни данни за приходите и разходите на отделенията ще се види кои са печеливши и кои губещи. Изнесена бе и информация, че над 70% от приходите в болницата отиват за заплати, а по закон това перо не бива да надвишава 55%. Кметът Методи Чимев изрази становището си, че с влизането на независими одитори в здравното заведение се цели да се изясни реалното финансово състояние. Посочено бе още, че числата, които се изнасят, са различни, че от болницата не са коректни с принципала в лицето на местния парламент и не предоставят информация. По данни на д-р Матей Попниколов от ГЕРБ, който е бивш управител на Регионалната здравна каса, в момента дълговете на болницата са 2 470 000 лв. Попниколов подчерта, че цялата информация за финансовото състояние се дава на здравната каса на всеки 6 месеца и може да се изиска. Той обяви още, че средната брутна заплата в общинската болница е една от най-високите в страната. Подчертано бе още, че предстоят най-тежките месеци, в които болницата ще има и разходи за отопление. Костадин Костадинов от ОДБ заяви, че прокурист се назначава, когато липсва доверие и допълни, че не вярва на доц. Димитър Недин. Д-р Кирил Кирилов пък отбеляза, че ако прокуристът ще прави по една екселска таблица, той ще я изготвя без пари. „Не прокурист, а прокурор трябва да влезе в болницата”, избухна Костадин Костадинов. Съветникът посочи: „Стига да се намалят разходите за фонд „Работна заплата”, ако трябва, ще плащаме от джоба си на прокуриста”. „Наша работа е като принципал да запазим болницата. Айде да бъдем малко мъжкари, а не да си заравяме главите в пясъка и да викаме този го предложи, той се провали, значи той е виновен. Ако се стигне до затваряне на болницата, кой ще е виновен – управител, прокурист ли?! Не, никой от тях няма да е виновен. Всички тук, които сме, ние ще сме виновни. Ние избираме и ние контролираме“, включи се в дебатите кметът Чимев. Градоначалникът изрази мнение, че за да не се получава разминаване в информацията от 1,5 млн. до 2,5 млн. лева, икономическата комисия трябва да изиска отчета. ОбС шефът Емил Гущеров пък направи уточнение относно коректността на подаваната информация от председателите на групи. Повод за това бе изявление, че предложението за прокурист и спряганото име на Александър Иванов е направено от управляващите. „Предложението за прокурист не е нито на мен, нито на ГЕРБ, нито на никой. То е предложение, което дойде от всички групи, така че недейте да вменявате вина на този или онзи“, заяви Гущеров.
Съветниците избраха комисия, която да извърши одит в лечебното заведение. В комисията влизат съветниците Димитър Крекманов от ГЕРБ, Станислав Павлов – БСП, Ивайло Шаламанов – „Народен съюз”, Емил Христов – БДЦ, и д-р Кирил Кирилов. Определен бе и срок – до 20 дни, в който резултатите трябва да бъдат предоставени на Общинския съвет. По предложение на Матей Попниколов ще бъде поискан и одитът на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, който се предава на всеки 6 месеца на НЗОК.
Местният парламент определи и датата за провеждане на нов конкурс за избор на управител на болницата – 16 януари 2018 година. Избрана бе и комисията, която ще проведе процедурата. Неин председател е д-р Стефан Ковачев от столичната болница „Света Анна”, който бе на заседанието и получи възможност да се представи. Стана ясно, че Ковачев е завършил медицина през 1994 г., хирург в „Св. Анна”, зам.-председател е на Съвета на директорите на същата болница, завършил е и здравен мениджмънт. За секретар на комисията бе определен Йонко Гергов, а членове ще бъдат общинските съветници Иван Танев и Станислав Павлов, както и представител на Регионалната здравна инспекция. Неофициално при дебатите Стефан Ковачев получи покана да се кандидатира за управител на болницата. Да предложим д-р Ковачев направо за управител. Не е толкова сложно болницата да се спаси. Стига да не се краде, болницата може да оцелее, казаха някои от съветниците. Както е известно, до пореден конкурс за избор на нов управител се стига, след като явилите се на предишната процедура не успяха да се класират.

ОбС шефът Емил Гущеров: Докато управителят Недин обикаля с „тениски на президент” и се хвали с „розово” положение в болницата, Никулчин изнася резултати за тежко състояние! На кого да вярваме

Тревожно е, че по техни твърдения има приходи между  320 000 лв., а в същото време разходите за заплати са 290 000 лв.

Емил Гущеров

Един човек годишно може да има 150 часа извънреден труд, а вр.и.д. управителят на борницата доц. Недин декларира по 300 часа за последните месеци, как е възможно това, пита в свое интервю председателят на ОбС-Дупница Емил Гущеров по повод състоянието на МБАЛ „Св. Иван Рилски” пред dupnitsanova.com:

– Г-н Гущеров, как узря идеята за назначаване на прокурист на общинската болница? Инициативата Ваша ли е, тъй като докладната записка бе входирана от Вас лично?

– Идеята за назначаване на прокурист на общинската болница зрее от много време, тъй като всички до болка сме запознати с нейния мениджмънт. Проведоха се 2 конкурса, на които участниците не успяват да постигнат нужните резултати за заемане на поста. Преди това имахме избран управител, който напусна за 2 или 3 месеца, т.е. проблемите на общинската болница се превърнаха в сложна материя. Назначаването на прокурист не е само мое виждане, но и на всички групи в ОбС, което бе обобщено и на Председателски съвет. Единствените дебати бяха около това дали да бъде контрольор, или прокурист длъжността. Тъй като общинската болница е дружество и работи съгласно изискванията на Търговския закон, взехме решение да остане длъжността прокурист. Той ще има функции, равни с управителя на болницата, а  разплащанията ще се осъществяват едва тогава, когато има налични подписите и на двамата от ръководния състав.

– Кои са основните мотиви за въвеждането на тази длъжност?

– Когато обсъждахме вижданията на всички колеги за назначаването на прокурист, съответно никога не сме пренебрегвали, че това ще има и финансов оттенък върху болницата, тъй като неговата заплата ще бъде разплащана от бюджета на лечебното заведение. Големият проблем не е тази заплата, която ще бъде давана, а това, че общинските съветници не получаваме, като принципал на болницата, точна информация в цифри за приходната и разходната част на дружеството. Веднага посочвам, че ние в ОбС получаваме едни цифри по отчетите, а в същото време заместник-управителят Никулчин се явява на Областен съвет в Кюстендил на тема „Здравеопазване” и изнася коренно различни цифри от предоставените на нас. Или по-точно казано, докато управителят Недин обикаля с „тениски на президент” и казва колко е “розово” положението и какви добри резултати са постигнати през последните 3 месеца, в същото време Никулчин  изнася резултати, че болницата е в много тежко състояние. Питам на кого да вярваме ние? Друго тревожно нещо, което те казват, че има приходи между  320 000 лв. от извършени медицински услуги по клинични пътеки, а в същото време разходите за заплати са в размер на 290 000 лв. Няма нормално търговско дружество, което да може да съществува при такъв разход за заплати. Нали най-важното на едно лечебно заведение е и да лекува хората, а с какво ги лекуват – с въздух ли, т.е. има и разходи за медикаменти.

В конкретика казвам, че предложението за назначаване на прокурист на болницата дойде от г-н Пехливански (БСП), но всички съветници единодушно го приеха и одобриха. Оттук нататък прокуристът всеки месец ще се ангажира с точни финансови отчети, които да бъдат предоставяни на Икономическа комисия и на всички, които трябва да са запознати. Сегашният управител е единственият, който не е стъпвал в кабинета на председателя на ОбС-Дупница, изключвам случая, когато бе при техническите служители, за да уточни неща, свързани с месечното му възнаграждение. Друго, което ни притеснява, е, че съгласно Кодекса на труда един човек може годишно да има 150 часа извънреден труд, а господин Недин за последните месеци декларира по 300 часа такъв. Питам това не е ли по-притеснително за бюджета и разходите на общинската болница, отколкото заплатата на прокуриста? Мисля, че не трябва да сме евтини на брашното и скъпи на триците. Идеята е този прокурист така да направи, че разходите да бъдат намалени драстично. Без тази мярка на болницата ще й бъде много трудно оцеляването. Тревожен още е и фактът за възрастта на медицинския персонал. Голяма част от лекарите са в пенсионна и предпенсионна възраст и ако не се вземат на момента конкретни решения за привличане на млади доктори, повярвайте, че наред с финансовите колапси на болницата този проблем до няколко години ще „светне” по много тежък начин.

-Г-н Гущеров,  кой е бъдещият прокурист Александър Иванов и откъде дойде предложението именно той да оглави длъжността?

-Първо искам да кажа, че до петък, когато ще се състои заседанието, всеки човек, който се чувства уверен в своите възможности, може да кандидатства за тази позиция. Г-н Иванов е човек с много сериозна биография в сферата на одита, на счетоводния контрол и управлението на общински дружества. Предложението за него дойде от съветници от различни политичсеки групи, като господин Христов, г-жа Николова, г-н Соколов, Попниколов и Кирилов. Това са хора, които много добре познават размаха на работата на  Александър Иванов. В общинската болница има невероятни лекари и специалисти, които безпрекословно се грижат за нашите съграждани и хората от околията, но големият проблем на повечето общински болници е мениджмънтът. Често той или е лош, или крадлив.

-Говори  се, че г-н Александър Иванов е поредният приближен на определени кръгове от ГЕРБ, който трябва да бъде назначен „на хранилка”. Как ще коментирате това?

– Това е една голяма манипулация и лъжа, тъй като доскоро г-н Иванов е работил в другия край на страната и по никакъв начин няма отношения с партия ГЕРБ като членство, нито под някаква друга форма в тази насока. Това са лъжи на хора, които се притесняват от одита и резултатите, които той ще покаже на общинските съветници, а повярвайте – оттам ще излязат големи истини наяве. Категорично заявявам, че господин Иванов няма никакви допирни точки с ПП ГЕРБ. Предложението дойде от съветници, които са в различни политически партии. Целият местен парламент застава зад спасението на болницата и ние ще инициираме среща с целия колектив на  МБАЛ „Св. Иван Рилски”, за да може всички те да чуят самата истина, защото в момента ги заблуждават хора от управата на болницата.