Александър Манолев: България е на пето място в Европа по ръст на износа

По ръст на износа България е на пето място в Европа, икономическият ръст ще надмине 4%, което е двойно по-високо от средната стойност за ЕС, има увеличен експорт и сериозен интерес за инвестиции в България. Това заяви зам.-министъра на икономиката Александър Манолев в студиото на „Денят започва“. Според него България има всички белези за растеж на икономиката, който се надява да се отрази в повишаването на доходите на хората. Целия разговор гледайте във видеото:

Александър Манолев, зам.-министър на икономиката: Ръстът е сериозен с всички европейски пазари, главно защото европейската икономика се развива по-добре от очакваното.

България отбелязва и ръст на добавената стойност в производството. Според обяснението на Манолев този ръст означава, че българските компании са станали по-ефективни и със същия ресурс са произвели продукт с по-голяма стойност. Той допълни, че ръстът в това отношение е забележителен.

Александър Манолев отбеляза, че по ОП Иновации и конкурентноспособност са заделени 2,4 млрд. лв. за българския бизнес, като изпълнението на програмата е достигнало 65%. Според изчисленията му, на ден се изплащат по 500 хил. лв. на ден по програмата.

Тя включва финансова помощ за повишаване на дигитализацията на компаниите, енергийната ефективност, за оборудване. Стартъп компаниите също могат да кандидатстват по програмата.

Примери за успешно финансиране по програмата можете да видите в серия репортажи на БНТ.