Зам.-министър Александър Манолев замесва питка с просо за 30 минути

 

Зам.-министър Александър Манолев, който е роден в петричкото село Кулата, залага на здравословния начин на живот и здравословната кухня. Той споделя, че обожава планинските излети и това до голяма степен е повлияло и върху кулинарните му способности. Умее да прави скара, барбекю, италианска паста и спагети, но най-често замесва за закуска питка от просо. Става за 30-40 минути.

Манолев е любител на мотокроса и екстремните спортове. Има две малки дъщери. Като депутат от ГЕРБ, на последните избори той бе сред първенците по преференции в цялата страна. Той спечели 6703 преференции, като го изпревари Бойко Борисов.

Ето и рецепта за питка с просо:

Продукти:
– 300 мл квас
– 100 мл вода
– 1 ч.л. мед
– 2 ч.ч. бяло брашно
– 2 ч.ч. смляно брашно
– 2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне

  • Използвам квас с ръж (300 мл), който слагам в дълбока купа, добавям 100 мл вода и 1 ч.л. мед
    • Към сместа се добавя постепенно брашното, като се редува бяло и такова от смляно просо. Колко точно брашно ще е нужно, за да се получи меко тесто, зависи колко едро е смляно брашното, колкото е по-едро, толкова повече течност поема. За разлика от тесто с мая, това се меси около 10 мин, докато се получи меко, еластично тесто.
    • Тестото се оставя да втаса, загънато с мека кърпа, докато удвои обема си, около 3 часа.
    • Отново се премесва, като сега се добавя и мазнината. Оформя се и се поставя в намаслена тавичка. Оставя се да втаса отново за около час
    • Пече се на средна фурна на 200 градуса около 40 мин. Хлябът е готов, когато почукате по кората и се чува как кънти. Тогава се изважда от фурната, след като изстине от тавата и се оставя да изстине напълно. Хлябът е по-полезен, ако се яде на другия ден след изпичането. А е толкова вкусно, когато отрежеш филия от още топлия хляб и я намажеш с малко масло.