Държавата дава 600 000 лв. на Рилския манастир

По предложение на Иван Ибришимов парламентът увеличи субсидията на обителта с 400 000 лв., депутатът: За поддръжката на имотите бяха заложени 200 000 лв., крайно недостатъчни са

 

Народното събрание увеличи с 400 000 лв. субсидията за Рилския манастир за следващата година. По предложение на БСП депутата д-р Иван Ибришимов от Дупница държавата отпуска на обителта 600 000 лв. Средствата са заложени Бюджет 2018, като първоначално е била предвидена субсидия от 200 000 лв., каквато е била предоставена на най-големия манастир в страната ни тази година.
„След среща с игумена на Светата обител разбрах, че тези пари се използват за поддръжката на всички имоти на манастира. Много от тях имат културно- историческа и музейна стойност, и 200 000 лв. са крайно недостатъчни. Това е обект не само с национално, но и със световно значение, най-големият национален исторически паметник, вписан в книгата за световно наследство на ЮНЕСКО. Същият ще бъде посещаван от чуждестранни делегации, предвид предстоящото председателство на България в ЕС. Това е една от емблемите на страната ни и задължение на държавата е да осигурява финансов ресурс за укрепване, възстановяване и съхраняване автентичността на манастира, за да бъде опазено културното ни и историческо наследство”, коментира Ибришимов.
Депутатът допълни, че това е и единствената поправка в бюджета за 2018 г., допусната от управляващите по предложение на народен представител от опозицията.