Вардар преля в Скопие, в Албания човек загина в пороите

 

Вардар наводни района около сградата на македонското правителство

Поройни дъждове наводниха части на Албания, пристанищата са парализирани, блокирани са полетите, един човек е загинал. В Скопие Вардар излезе от коритото си.

Река Вардар излезе от коритото си и наводни района около сградата на македонското правителство в Скопие, съобщават местните медии.

Метеоролозите в Македония прогнозират, че дъждът ще продължи и на места ще паднат по 60 литра на квадратен метър. Валежите ще са най-обилни в югозападните и източните части от страната. Очаква се освен Вардар да прелеят още реките Радика, Църни Дрим и Сатеска.

В Маврово паднаха 130 литра дъжд на квадратен метър, в Тетово – 84, Лазапроле – 75, Дебър – 71, Охрид – 44, Скопие – 35, Куманово -19 литра на квадратен метър. Температурите навсякъде са били положителни.

Албания също е в плен на наводнения и порои. В правителствено съобщение се посочва, че един човек е загинал, а трима са били ранени при инциденти, свързани с лошото време, през последните 24 часа.

Прекъсвания на електричеството са засегнали 71 000 души, 18 къщи са били разрушени, а стотици хора са били евакуирани в централната и южната част на балканската страна.

Полицията съобщи тази сутрин, че движението по магистрала в западната част на страната, водеща към столицата Тирана, частично е възстановено, но други пътища остават наводнени.

Евакуиран е и търговски център близо до столицата, в който имало 100 души.

Училищата в цялата страна са затворени днес. Правителството призова гражданите се придържат към съветите на официалните органи.

У нас прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за София е за оранжев код с валежи между 35 и 65 л/кв. метър.

В местата със снежна покривка, с очакваните валежи от дъжд и умерения до силен вятър, снеготопенето също ще е интензивно.

Във връзка с очакваните обилни валежи Столичната община създаде организация за непрекъснато наблюдение на реки, критични речни участъци и общински язовири. Мобилизиран е и изнесен щаб за наблюдение, както и допълнителна техника за реакция.

Районните кметове с техните екипи са длъжни да следят в реално време нивата на язовирите – общинска собственост, на реките и на критичните речни участъци и дерета.