Учени: Сиренето предпазва от сърдечно-съдови болести

 

Всички сирена са богати на витамини, минерали и протеини

Учени от университета на Суджоу твърдят, че и сиренето предпазва от сърдечно-съдови заболявания​.

Известно е, че “една ябълка на ден държи доктора далеч от мен”. Съдейки по резултатите от китайско изследване, можем да перефразираме популярната поговорка така: “Парче сирене на ден държи кардиолога далеч от мен”, пише в. “Дейли експрес”.

Авторите на проучването от университета на Суджоу са установили, че похапването на сирене намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 14 процента. В тестове с доброволци китайските специалисти са отбелязали най-отчетливо понижение на риска сред изследвани лица, които консумирали около 40 грама от млечния продукт дневно.

Всички сирена са богати на витамини, минерали и протеини, които осигуряват защита срещу сърдечно-съдови болести. И въпреки че изобилстват от мазнини, по-малка част от тях се усвоява от тялото благодарение на повишеното съдържание на калций.

Авторите на настоящото изследване, публикувано в сп. “European Journal of Nutrition”, припомнят, че според предишни проучвания сиренето повишава нивата на т.нар. “добър” холестерол и намалява тези на “лошия”, и освен това съдържа киселина, която предпазва от запушване на артериите.

Диетолозите напомнят, че въпреки наличието на полезни вещества в продукта, той не се препоръчва за хора с наднормено тегло или с високо кръвно налягане заради повишеното съдържание на сол. Като алтернатива експертите предлагат нискомаслените прясно и кисело мляко.